• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: hrana-pice-price.com/informer.rs

28.12.2020

08:12

JAJA BENEDIKT - Doručak dostojan kraljeva! /RECEPT/

Recepti

JAJA BENEDIKT - Doručak dostojan kraljeva! /RECEPT/

Podeli vest

Prema legendi, jednom davno u Njujorku je živeo aristokratski par, gospodin i gospođa Benedikt. Njih dvoje su svake subote išli u restoran na doručak...

Jednom prilikom hteli su da pojedu nešto što do sada nisu nikada probali, a kuvar je samo za njih spremio jaja Benedikt koja su postala sinonim za kulinarsku evoluciju, ali i simbol aristokratskog života.

Recept za jaja Benedikt

Sastojci za pripremu holandez sosa:

1 mali iseckan crni luk
1 lovorov list,
3 semenke korijandera,
2 zrna belog bibera
1 grančica taragona
100 ml belog vinskog sirćeta
3 žumanceta
125g otopljenog putera

– plus 2 zemičke, nekoliko šnita slanine za formiranje jela.

Foto: Pixabay

Sastojci za poširanje jaja: 2 jaja, belo vinsko sirće, so.

Priprema:

1. Pripremu jaja Benedikt započnite sa pravljenjem sosa. Stavite sve sastojke za holandez sos u manju šerpu, sem jaja i putera, i pustite da proključaju.
2 . Ostavite da vri na smanjenoj temperaturi dok tečnost ne ispari za nešto više od polovine. Procedite i izvadite čvrste začine.
3 . Stavite žumanca u vatrostalnu činiju i postavite je preko posude sa vodom koja blago vri. Mutiti žumanca dok ne postanu penasta, a onda preko, polako sipajte rastopljen puter.
4 . Kada se smesa zgusnula, dodajte malo tečnosti koju ste pripremili od sirćeta i proverite da li je začinjeno prema ukusu. Uklonite posudu sa pare, prekrijte je providnom folijom i ostavite na toplom mestu.
5. Ispoširajte jaja
6.Na tiganju ispecite 4 šnite slanine dok ne porumene i postanu hrskave.
7. Zemičke prepoloviti i na svaku polovinu staviti po dve šnite slanine, poširano jaje i prelitie holandez sosom. Ukrasiti začinskim biljem i paradajzom. Kako bi osigurali da zemička ne sklizne s tanjira, prvo kapnite malo sosa pa preko njega namestite zemičku.

Foto: Shutterstock

Poširanje jaja

Potrebno je: jaje, svetlo sirće, velika šerpa, kutlača za supu, kutlača s rupicama.

1. Stavite veliku šerpu s vodom na ringlu i pustite da voda proključa. Dodajte malo sirćeta (1 supena kašika na litar vode), jer sirće pomaže da jaje koagulira (stegne se). Nemojte stavljati so u vodu, jer so sprečava koagulaciju. Pustite da se temperatura vode u šerpi snizi na 70 do 80°C.
2. Tada kašikom zamešajte vodu da napravite vir. Vir je važan, jer će upravo njegova sila navesti belance da se obmota oko žumanceta.
3. Jaje izručite u šolju ili kutlaču, i pustite ga da polako sklizne u centar vira.
4, Uvek se pošira samo po jedno jaje. Jaje je gotovo nakon 3-5 minuta, zavisno od toga kako ga voli osoba za koju je pravljeno.
5. Rupičastom kutlačom pažljivo izvadite jaje iz vode i pustite ga da se ocedi.
6. Odmah poslužiti, jer se poširana jaja brzo hlade.

ŠKOTSKA JAJA! Pripremljena na OVAJ NAČIN oduševljavaju CEO SVET! /RECEPT/

TELETINA NA LOVAČKI NAČIN! Specijalitet sa slaninom i suvim šljivama /RECEPT/

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija