• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: savourytrips.com/Informer.rs

14.01.2021

20:56

SVE O AVOKADU: Kako da izaberete zreo, gde da ga čuvate? PLUS - Šta da radite ako ste kupili nezreo, A NEĆETE DA IDETE PONOVO U PRODAVNICU!

Recepti

SVE O AVOKADU: Kako da izaberete zreo, gde da ga čuvate? PLUS - Šta da radite ako ste kupili nezreo, A NEĆETE DA IDETE PONOVO U PRODAVNICU!

Podeli vest

Sada je avokado, ako se osvrnete sa većinu food blogova postao nezamenljiva namirnica koja se u sve meša.

Kako da odaberete pravi

Cela suština je u vrstama avokada koje postoje, kao i u kom delu godine su zreli i samim tim imaju različitu jačinu ukusa.

Bacon Avocado – je ovalnog oblika, sa tankom i tamno zelenom koricom. Svakako je kremaste strukture, ali laganijeg ukusa. Ima ga u kasnu jesen i proleće. Korica dobija tamnije delove kada avokado sazri.

Fuerte avocado – oblik kruške, raste u Kaliforniji, i punog je ukusa…većini je ovo omiljena vrsta i ima ga u kasnu jesen i proleće. Korica i kada je avokado u najzrelijem stanju ostaje zelena.
Gwen -je šljivičast i odličnog ukusa kao i Hass i Fuerte, a kada je zreo korica ostaje bez sjaja i postaje monotona.
Hass –  Korica je dosta hrapava i debela, na početku zelena i postaje jako tamna njegovim zrenjem. Ukus je bogat, značajno jači od svih ostalih vrsta. I ono što je najvažnije ima ga kod nas.
Lamb Hass – letnja varijanta avokada, ovalnog oblika i dosta sličan Hass-u.
Pinkerton – izduženo kruškastog oblika, kremasto i bledo zeleno meso.
Reed – takođe može da se nađe kod nas. Okruglog je oblika, ima po sebi neke tačkice kao neravnine i kremastog je ukusa. Ostaje zelen i zrenjem.
Zutano – ima sjajnu i glatku koricu i lagane je teksture.

Foto: shutterstock

Teorije o zrelom avokadu

Prvo što treba da uradite je da ga pritisnete prstima, ali lagano. On mora da bude mekan na dodir, a ne da prsti momentalno utonu. Ako je prošao prvi test onda se bacate na oči i pogledate deo gde prirodno stoji peteljka, pa otklonite peteljku i ako je ispod nje svetlo zeleni deo, avokado je spreman za upotrebu.
Ako je deo ispod peteljke braonkast, avokado je prezreo. U tom slučaju ako vam je hitno potreban onda ga kupite, ali kupite duplu količinu koja vam je potrebna jer je moguće da ćete deo mesa morati da odstranite jer je propao. Ako vam nije hitno potreban, birajte dalje.

TRIK da sazri kod kuće

Ako je nedovoljno zreo uvijete ga u foliju i stavite u rernu na 90°C od 10 minuta do 60 minuta u zavisnosti u kakvom vam je prvobitnom stanju bio avokado.

Iskustveni saveti

Kada znate unapred za kada vam treba možete opušteno da kupiti i nezreli avokado i da ga ostavite da odstoji 4-5 dana na sobnoj temperaturi.

On će u međuvremenu da dovoljno dobro sazri za upotrebu.

Treba lako da se vadi kašičicom.

Kako da ga čuvate?

Ako je nezreo, svakako van frižidera.

Dovoljno sazreo, a ne treba vam baš u tom trenutku, onda u frižideru čime ćete mu produžiti vek trajanja.

Ako ste ga načeli, a ne treba vam ceo primetićete da će ubrzo oksidirati neiskorišćena polovina.

Da ne bi oksidirao jer onda nije lep na oko, a samim tim ne privlači da bude i pojeden onda ga poprskajte limunovim sokom, sokom od limete ili pomorandže, pa i sirćetom, paradajzom i lukom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17