SAHER TORTA! Preukusna čokoladna poslastica za celu porodicu!

Pixabay

13:05 Recepti 0

slatka domaćica | 20. 02. 2021.

SAHER TORTA! Preukusna čokoladna poslastica za celu porodicu!

Prelepa kombinacija čokolade i džema od kajsije a glazura na sve to daje predivan šmek a naravno i izgled

Evo i recepta:

Korice:

120g crne čokolade
120g putera sobne temperature
40g prah šećera
6 žumanaca
6 belanaca
160g šećera
120g brašna

Za filovanje:

oko 300g džema od kajsije, za veću sočnost može i više

Glazura:

200g crne čokolade
50g šećera
40ml vode
1 kašika kisele pavlake
150ml slatke pavlake
20g putera

Printscreen You Tube/ Sace Recepti

Saher torta - kraljica čokoladnih torti

Priprema:
Za koricu istopiti čokolada na pari da ne bi bila prevruća. Zatim mikserom umutiti puter i prah šećer i dodati istopljenu čokoladu. Kad se to lepo umuti, dodati jedno po jedno žumance.

U drugoj činiji umutiti belanca sa šećerom, prvo malo mutiti belanca pa tek onda dodavati šećer i mutiti dok ne nastane sjajna smesa koja nije previše čvrsta, znači ne sneg.

Obe smese pomešati spatulom i na kraju dodavati prosejano brašno. Mešati samo onoliko dok se sve spoji.

Smesu rasporediti u kalupu prečnika 22 ili 24cm obloženim pek papirom i peći na 180 stepeni oko 55 min.

Koricu ostaviti da se ohladi u potpunosti i prerezati horizontalno na 2 jednaka dela.

Na jednu polovinu namazati džem, staviti drugu koricu na nju i celu tortu bogato namazati džemom i odložiti u frižider.

Za preliv prokuvati vodu i šećer, ostaviti malo da se prohladi i umešati pavlaku.

U drugoj šerpi prokuvati slatku pavlaku i puter, skloniti sa ringle i dodati prethodno utisnjenju čokoladu i ostaviti tako par minuta.

Smesu sa slatkom pavlakom sjediniti žicom, u nju dodati prvu smesu, sjediniti i prohladiti još par minuta.

Gotov preliv preliti preko cele torte, ukrasiti po želji i ostaviti da se hladi preko noći.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.