DUŽI ŽIVOT UZ RIBU! Od ČORBE do SALATE - 4 specijaliteta iz MORSKIH dubina! /RECEPTI/

Shutterstock

14:16 Recepti 1

ljubav&zdravlje | 28. 02. 2021.

DUŽI ŽIVOT UZ RIBU! Od ČORBE do SALATE - 4 specijaliteta iz MORSKIH dubina! /RECEPTI/

Veliki broj istraživanja pokazuje da su ljudi u čijoj ishrani riba zauzima važno mesto, poput mediteranskih naroda ili Japanaca, dugovečni. Osobe koje redovno konzumiraju ribu mogu da smanje rizik od srčanog i moždanog udara, depresije i mnogih drugih hroničnih degenerativnih bolesti

Kao tipičnim kontinentalcima, Srbima riba nikad nije bila omiljena, a iskreno ni česta hrana - svako od nas pojede tek pet do sedam kilograma godišnje, nešto više oni koji žive blizu Save i Dunava. Jede se tu i tamo nešto oslića, skuše, šarana ili pastrmke, najviše u dane posta iako nutricionisti insistiraju da se na meniju nađe najmanje dva puta nedeljno. Kako biste se približili ovom idealu, odredite jedan dan u sedmici (barem toliko) koji će biti rezervisan za ova divna rečna i morska stvorenja, jer razloga za to ima napretek.

Od glave do repa

Riba predstavlja glavni prehrambeni izvor blagotvornih omega 3 masnih kiselina i nutrijenata kao što su vitamin D i selen. Bogata je proteinima visoke biološke vrednosti, odnosno sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne za normalno funkcionisanje tela, a prednost ovih belančevina je u tome da su lakše probavljive i bolje iskoristive od onih iz mesa i mleka.

Shutterstock

Najstariji recept

Hiljadama godina riba i plodovi mora su važan deo ljudske ishrane. Riba se lovi i jede još iz doba praistorije, a najstarija beleška o ribi kao hrani Homo sapijensa stara je više od 380.000 godina. Ribu su izuzetno cenili Egipćani, Kinezi, Rimljani. Tako je, recimo, naklonost starih Kineza prema ribi dokumentovana najstarijim ribljim receptom - marinirani i začinjeni šaran - koji potiče iz 1300 godine pre n. e.

Nutritivnoj vrednosti doprinose vitamini B3, B6 i B12, vitamin A, kao i minerali: gvožđe, cink, kalijum i fosfor. Pored toga, riblje meso je jedan od najboljih prirodnih izvora joda, minerala neophodnog u sintezi hormona štitne žlezde. Sitna plava riba, riba koja se priprema i jede sa kostima, ima dodatni nutricionistički adut, a to je posebno visok udeo kalcijuma.

Veliki broj istraživanja pokazuje da su ljudi u čijoj ishrani riba zauzima važno mesto, poput mediteranskih naroda ili Japanaca - dugovečni. Osobe koje redovno konzumiraju ribu mogu da smanje rizik od srčanog i moždanog udara, depresije i mnogih drugih hroničnih degenerativnih bolesti, kao i slabljenja moždanih funkcija povezanih sa starošću.

Zagađenje

Mada je morska riba u prednosti kada su čuvene i daleko hvaljene omega 3 masne kiseline u pitanju, iako su i neke rečne vrste, poput pastrmke, tolstolobika, soma, šarana i rečnih rakova veoma dobar izvor - zagađenje mora i okeana je glavni problem i uzrok nekvalitetne i "štetne" morske hrane.

Pojedine vrste, posebno predatori koji žive slobodno u velikim prostranstvima hraneći se drugim ribama, kao što su tuna, sabljarka i ajkula, sadrže određene količine žive koja kod nekih osoba može da izazove tegobe, uključujući i trovanje, pod uslovom da se svakodnevno konzumira u većim količinama. Zbog toga treba obratiti pažnju na to šta kupujemo, a prednost treba dati sitnijim vrstama, kao što su losos, sardine ili inćuni.

Postoji nepisano pravilo da se morska riba malo više jede leti, dok se slatkovodna nešto više konzumira zimi.

RECEPTI:

Shutterstock

Čorba od skuše

Sastojci: 1 kg skuše, 250 g šargarepe, 450 g krompira, crni luk, grančica celera, kašika sirćeta, kašika gustina, veza peršuna, kocka za supu, limun, jaje, biber, so.
Priprema:
U 2 l vode ubacite riblju kocku za supu (ili kocku od povrća), dodajte kašičicu soli, šargarepu isečenu na kolutove i krompir isečen na kockice. Kad proključa, dodajte sitno iseckan crni luk i grančicu celera. U omekšalo povrće dodajte ribu isečenu na krupnije komade i sirće i kuvajte 10 minuta da se riba skuva, ali ne i da se raspadne. Po potrebi dolijte vodu, pobiberite, posolite i smanjite temperaturu. Jaje umutite, pa dodajte sok od limuna, gustin i 2 kutlače čorbe. Promešajte i sipajte u čorbu. Kuvajte još 2-3 minuta na niskoj temperaturi. Pre serviranja pospite seckanim peršunom.

Shutterstock

Losos sa boranijom i paradajzom

Sastojci: 1 kg file svežeg lososa, 250 g zelene boranije, 300 g čeri paradajza, 10-12 komada inćuna, šaka crnih ili zelenih maslina, šaka svežeg bosiljka, 1-2 limuna, četvrtina šolje maslinovog ulja, so i biber.
Priprema:
Boraniju blanširajte u kipućoj vodi oko 5 minuta. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Dok se ona greje, operite lososa, osušite ga papirnatim ubrusom, i skinite mu kožu ukoliko je nisu skinuli u ribarnici. Posolite i pobiberite ribu i iscedite na nju ceo limun, sa obe strane. Stavite ribu u sud za pečenje. Oko nje najpre stavite red boranije, paradajza, pa masline, inćune, i iseckani bosiljak. Prelijte to sve maslinovim uljem, odnosno uljem u kome su se nalazili inćuni. Nema potrebe da solite povrće zato što su inćuni veoma slani. Pecite sve oko 10-12 minuta na postojećoj temperaturi.

Shutterstock

Pohovani oslić s tartar sosom

Sastojci: 0,5 kg fileta bele ribe (oslić, tolstolobik, iverak...), so, biber, ulje za prženje, jaje, šolja hlebnih mrvica. Za tartar sos: pola šolje majoneza, 2 kašike sitno iseckanih kiselih krastavčića, 2 kašike sveže mirođije sitno iseckane, 1-2 kašike svežeg vlašca sitno iseckanog, kašika kapara sitno iseckanog, kašičica limunovog soka, malo bibera.
Priprema:
Najpre spremite sos: sitno iseckajte začinsko bilje, kapar i krastavčiće. To sve pomešajte sa majonezom, sokom od limuna i biberom i stavite u frižider. Izvadite filete ribe i papirnatim ubrusom pokušajte da uklonite višak vode, posebno ako je riba bila zamrznuta. Isecite filete na manje komade, posolite i pobiberite. U dubljem tiganju dobro zagrejte ulje, ali ne previše, manje od 1 cm visine. Umočite file ribe u umućeno jaje, a zatim ga obložite prezlama i stavite da se prži. Kad file dobije rumenu braon boju, što znači oko 4 minuta prženja, ukupno, izvadite ga iz ulja i položite na papirnati ubrus. Služite odmah uz tartar sos i bareni krompir.

Shutterstock

Obrok salata s tunjevinom

Sastojci: 3 kuvana jaja, zelena salata, čeri paradajz, crne masline, konzerva tunjevine, so, biber, limunov sok, maslinovo ulje.
Priprema:
Tunjevinu ocedite, jaja isecite na četvrtine. Pomešajte zelenu salatu sa prepolovljenim čeri paradajzom i maslinama, začinite solju i biberom. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom i pomešajte. Na vrh stavite tunjevinu i jaja i još malo začinite. Ovu salatu možete dopunjavati svojim omiljenim sastojcima po izboru, probajte da dodate fetu ili plavi sir, kukuruz šećerac, kuvani krompir...

OBARA S NOGU! Brz i jeftin ČOKOLADNI KOLAČ, sočan KAO DUŠA! /Video/

PEKARSKI trik za SAVRŠENO TESTO! Potrebna vam je JEDNA STVAR iz kuhinje koja ŠTEDI VREME!



lala

01.03.2021. 16:05

Napravio čorbu od skuše. Po receptu. Pomirisao. Bacio. Otišao u pečenjaru i uzeo dve kile jagnjetine. I pivo. Bez salate. Sa hlebom.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.