DUŽI ŽIVOT UZ RIBU! Od ČORBE do SALATE - 4 specijaliteta iz MORSKIH dubina! /RECEPTI/
Podeli vest
Veliki broj istraživanja pokazuje da su ljudi u čijoj ishrani riba zauzima važno mesto, poput mediteranskih naroda ili Japanaca, dugovečni. Osobe koje redovno konzumiraju ribu mogu da smanje rizik od srčanog i moždanog udara, depresije i mnogih drugih hroničnih degenerativnih bolesti
Kao tipičnim kontinentalcima, Srbima riba nikad nije bila omiljena, a iskreno ni česta hrana - svako od nas pojede tek pet do sedam kilograma godišnje, nešto više oni koji žive blizu Save i Dunava. Jede se tu i tamo nešto oslića, skuše, šarana ili pastrmke, najviše u dane posta iako nutricionisti insistiraju da se na meniju nađe najmanje dva puta nedeljno. Kako biste se približili ovom idealu, odredite jedan dan u sedmici (barem toliko) koji će biti rezervisan za ova divna rečna i morska stvorenja, jer razloga za to ima napretek.
Ko još ne voli poslastice koje su sočne i mekane i prosto se tope u ustima. A još ako su povoljne i prave se brzo i lako! Upravo je takav ovaj čokoladni kolač....
28.02.2021
12:24 >> 12:25
Od glave do repa
Riba predstavlja glavni prehrambeni izvor blagotvornih omega 3 masnih kiselina i nutrijenata kao što su vitamin D i selen. Bogata je proteinima visoke biološke vrednosti, odnosno sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne za normalno funkcionisanje tela, a prednost ovih belančevina je u tome da su lakše probavljive i bolje iskoristive od onih iz mesa i mleka.
Najstariji recept
Hiljadama godina riba i plodovi mora su važan deo ljudske ishrane. Riba se lovi i jede još iz doba praistorije, a najstarija beleška o ribi kao hrani Homo sapijensa stara je više od 380.000 godina. Ribu su izuzetno cenili Egipćani, Kinezi, Rimljani. Tako je, recimo, naklonost starih Kineza prema ribi dokumentovana najstarijim ribljim receptom - marinirani i začinjeni šaran - koji potiče iz 1300 godine pre n. e.
Nutritivnoj vrednosti doprinose vitamini B3, B6 i B12, vitamin A, kao i minerali: gvožđe, cink, kalijum i fosfor. Pored toga, riblje meso je jedan od najboljih prirodnih izvora joda, minerala neophodnog u sintezi hormona štitne žlezde. Sitna plava riba, riba koja se priprema i jede sa kostima, ima dodatni nutricionistički adut, a to je posebno visok udeo kalcijuma.
Veliki broj istraživanja pokazuje da su ljudi u čijoj ishrani riba zauzima važno mesto, poput mediteranskih naroda ili Japanaca - dugovečni. Osobe koje redovno konzumiraju ribu mogu da smanje rizik od srčanog i moždanog udara, depresije i mnogih drugih hroničnih degenerativnih bolesti, kao i slabljenja moždanih funkcija povezanih sa starošću.
Zagađenje
Mada je morska riba u prednosti kada su čuvene i daleko hvaljene omega 3 masne kiseline u pitanju, iako su i neke rečne vrste, poput pastrmke, tolstolobika, soma, šarana i rečnih rakova veoma dobar izvor - zagađenje mora i okeana je glavni problem i uzrok nekvalitetne i "štetne" morske hrane.
Pojedine vrste, posebno predatori koji žive slobodno u velikim prostranstvima hraneći se drugim ribama, kao što su tuna, sabljarka i ajkula, sadrže određene količine žive koja kod nekih osoba može da izazove tegobe, uključujući i trovanje, pod uslovom da se svakodnevno konzumira u većim količinama. Zbog toga treba obratiti pažnju na to šta kupujemo, a prednost treba dati sitnijim vrstama, kao što su losos, sardine ili inćuni.
Postoji nepisano pravilo da se morska riba malo više jede leti, dok se slatkovodna nešto više konzumira zimi.
RECEPTI:
Čorba od skuše
Sastojci: 1 kg skuše, 250 g šargarepe, 450 g krompira, crni luk, grančica celera, kašika sirćeta, kašika gustina, veza peršuna, kocka za supu, limun, jaje, biber, so.
Priprema: U 2 l vode ubacite riblju kocku za supu (ili kocku od povrća), dodajte kašičicu soli, šargarepu isečenu na kolutove i krompir isečen na kockice. Kad proključa, dodajte sitno iseckan crni luk i grančicu celera. U omekšalo povrće dodajte ribu isečenu na krupnije komade i sirće i kuvajte 10 minuta da se riba skuva, ali ne i da se raspadne. Po potrebi dolijte vodu, pobiberite, posolite i smanjite temperaturu. Jaje umutite, pa dodajte sok od limuna, gustin i 2 kutlače čorbe. Promešajte i sipajte u čorbu. Kuvajte još 2-3 minuta na niskoj temperaturi. Pre serviranja pospite seckanim peršunom.
Losos sa boranijom i paradajzom
Sastojci: 1 kg file svežeg lososa, 250 g zelene boranije, 300 g čeri paradajza, 10-12 komada inćuna, šaka crnih ili zelenih maslina, šaka svežeg bosiljka, 1-2 limuna, četvrtina šolje maslinovog ulja, so i biber.
Priprema: Boraniju blanširajte u kipućoj vodi oko 5 minuta. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Dok se ona greje, operite lososa, osušite ga papirnatim ubrusom, i skinite mu kožu ukoliko je nisu skinuli u ribarnici. Posolite i pobiberite ribu i iscedite na nju ceo limun, sa obe strane. Stavite ribu u sud za pečenje. Oko nje najpre stavite red boranije, paradajza, pa masline, inćune, i iseckani bosiljak. Prelijte to sve maslinovim uljem, odnosno uljem u kome su se nalazili inćuni. Nema potrebe da solite povrće zato što su inćuni veoma slani. Pecite sve oko 10-12 minuta na postojećoj temperaturi.
Pohovani oslić s tartar sosom
Sastojci: 0,5 kg fileta bele ribe (oslić, tolstolobik, iverak...), so, biber, ulje za prženje, jaje, šolja hlebnih mrvica. Za tartar sos: pola šolje majoneza, 2 kašike sitno iseckanih kiselih krastavčića, 2 kašike sveže mirođije sitno iseckane, 1-2 kašike svežeg vlašca sitno iseckanog, kašika kapara sitno iseckanog, kašičica limunovog soka, malo bibera.
Priprema: Najpre spremite sos: sitno iseckajte začinsko bilje, kapar i krastavčiće. To sve pomešajte sa majonezom, sokom od limuna i biberom i stavite u frižider. Izvadite filete ribe i papirnatim ubrusom pokušajte da uklonite višak vode, posebno ako je riba bila zamrznuta. Isecite filete na manje komade, posolite i pobiberite. U dubljem tiganju dobro zagrejte ulje, ali ne previše, manje od 1 cm visine. Umočite file ribe u umućeno jaje, a zatim ga obložite prezlama i stavite da se prži. Kad file dobije rumenu braon boju, što znači oko 4 minuta prženja, ukupno, izvadite ga iz ulja i položite na papirnati ubrus. Služite odmah uz tartar sos i bareni krompir.
Obrok salata s tunjevinom
Sastojci: 3 kuvana jaja, zelena salata, čeri paradajz, crne masline, konzerva tunjevine, so, biber, limunov sok, maslinovo ulje.
Priprema: Tunjevinu ocedite, jaja isecite na četvrtine. Pomešajte zelenu salatu sa prepolovljenim čeri paradajzom i maslinama, začinite solju i biberom. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom i pomešajte. Na vrh stavite tunjevinu i jaja i još malo začinite. Ovu salatu možete dopunjavati svojim omiljenim sastojcima po izboru, probajte da dodate fetu ili plavi sir, kukuruz šećerac, kuvani krompir...
OBARA S NOGU! Brz i jeftin ČOKOLADNI KOLAČ, sočan KAO DUŠA! /Video/
PEKARSKI trik za SAVRŠENO TESTO! Potrebna vam je JEDNA STVAR iz kuhinje koja ŠTEDI VREME!
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
komentari
lala
pre 3 godine
Napravio čorbu od skuše. Po receptu. Pomirisao. Bacio.
Otišao u pečenjaru i uzeo dve kile jagnjetine. I pivo.
Bez salate. Sa hlebom.
Ko još ne voli poslastice koje su sočne i mekane i prosto se tope u ustima. A još ako su povoljne i prave se brzo i lako! Upravo je takav ovaj čokoladni kolač....
Kritika ruskih avionskih bombi FAB-3000 u zapadnim medijima je deo informacionog rata i suštinski je nesposobna, rekao je za RIA Novosti u sredu Igor Korotčenko, poznati vojni analitičar i glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana.
Ograničenja uvoza hrane iz Ukrajine u zemlje EU doprineće produžavanju sukoba, piše Fajnenšel tajms , pozivajući se na reči ministra agrarne politike i hrane Ukrajine Mikole Solskog.
U nestabilnom vremenu u kome se nalazi čitav svet, veoma je važno da na čelu Beograda bude srpski gradonačelnik koji će zastupati očuvanje srpskih nacionalih interesa, ne dozvolivši da bilo ko promoviše secesionističku i antisrpsku politiku, izjavio je predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić.
Potrčko tajkuna i vođe prozapadne opozicije Dragana Đilasa Borko Stefanović govorio je na N1 o izbornim uslovima za izbore u Beograd gde je za debakl opozicije okrivio prostor u medijima, ali je odmah demantovan.
"Holidej" koalicija okupljena oko tajkuna Dragana Đilasa, koja je mesecima tražila neizostavno i hitno ponavljanje beogradskih izbora, održanih 17. decembra prošle godine, sada traži njihovo odlaganje. I to ni manje ni više nego za septembar ove godine.
Potpredsednik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić oglasio se na društvenoj mreži Iks i zanimljivom objavom opisao politiku opozicije okupljene oko Dragana Đilasa.
Danas u podne je počeo skup profesora Filozofskog fakulteta zbog blokade Filozofskog fakulteta, a ono što je primetno jeste prisustvo opozicionih političara koji su poznati po mržnji prema Srbiji i SPC, koji i ovu priliku koriste da se dokažu svojim stranim poslodavcima.
Novinar Informera Pavle Ivković nalazi se u Novom Sadu odakle izveštava o protestima studenata Filozofskog fakulteta protiv profesora Dinka Gruhonjića i njegovog govora mržnje.
Bashar T, Zakuan T. i Muhamed T, uhapšeni su juče u akciji Federalne uprave policije BiH (FUP) kod Ilidže i Hadžića, a zbog sumnje da su na snimku na TikToku tvrdili da imaju informacije u vezi sa nestankom Danke Ilić, kako saznaje Kurir jedan od njih ima srpsko državljanstvo i prebivalište mu je u okolini Sjenice!
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.
Danijel Simić, novinar i ratni reporter i prof. dr Svetislav Lutovac, specijalista za bezbednost i kontraterorizam gostovali su u emisiji "Rat uživo" Informer TV gde su komentarisali trenutno stanje na frontu u Ukrajini, cenzuru u medijima na Zapadu, kao i tekući sukob u Izraelu.
Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.
Advokat Goran Petronijević i politikolog Nikola Jović komentarisali su antisrpske izjave Dinka Gruhonjića tokom svog gostovanja u "Info danu" na Informer TV.
Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.
Danas se u Palati Pravde nastavlja suđenje roditeljima ubice iz "Ribnikara", Kosti K. Danas će biti svedočenje deteta koje se zadesilo u školi za vreme krvoprolića.
Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.
Košarkaši Partizana sinoć su u krcatoj Beogradskoj areni poraženi od Olimpijakosa sa 74:69 u meču 32. kola Evrolige i više ništa ne zavisi od njih u trci za plasman u plej-in! Do kraja ligaškog dela ostala su još dva kola, a teoretski crno-belima bi plasman u doigravanje elitnog evropskog takmičenja mogao da donese i najveći rival - Crvena zvezda!
Italijanski mediji pišu da Crvena zvezda poslednjih dana intenzivno radi na dolasku bivšeg đaka Luke Ilića (24) i da bi vrlo brzo mogla da završi
taj transfer.
Prema pisanju engleskih medija, Mančester junajted zainteresovan je za reprezentativca Španije, Danija Olma! Velikan sa "Old Traforda" imaće žestoku konkuranciju, pošto je Olmo na listi želja najvećih evropskih klubova i biće jedan od najtraženijih fudbalera na tržištu narednog leta!
Vlada SAD potrošila je najmanje 113 milijardi dolara na rat u Ukrajini, ali bi se taj iznos mogao smatrati mnogo većim zbog troškova zamene oružja i municije poslatih u Kijev, procenio je Pentagon, saznaje Foks njuz.
Devet stanovnika predgrađa Dušanbea privedeno je zbog kontakata sa počiniocima terorističkog napada u Krokus siti holu, rekao je za RIA Novosti izvor u tadžikistanskim specijalnim službama.
Pevačica je na društvenim mrežima podržala Draganu Mirković, sa kojom nije govorila 12 godina, a tom prilikom "zaratila" je sa onima koji su pisali negativne komentare na račun pevačice.
Povodom 15 godina postojanja, užičko Udruženje "Roditelj" organizovalo je neobično takmičenje u disciplini povijanja beba, što je bio veliki izazov za tate!
Danijela Veljković (48) poslastičarka iz Niša od fondana i marcipana može da napravi bukvalno sve što zamisli a sa nedavno održanog Međunarodnog kulinarskog festivala "Biser mora” održanom na Braču vratila se sa zlatnim medaljama.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.