Ekleri su FRANCUSKI KOLAČ koji svi OBOŽAVAJU, a mi imamo ODLIČAN RECEPT!

Shutterstock

16:45 >> 16:50 Recepti 0

noizz.rs/informer.rs | 05. 04. 2021.

Ekleri su FRANCUSKI KOLAČ koji svi OBOŽAVAJU, a mi imamo ODLIČAN RECEPT!

Ekleri su klasičan francuski dezert koji je postao poznat širom sveta zbog svoje jednostavnosti i ukusa koji je previše dobar da biste mogli da mu odolite...

Ekleri se prave od testa sličnom onom koje se koristi za profiterole ili princes krofne, a puni se kremom i preliva topljenom čokoladom. Ime potiče od frncuske reči ekler koja u prevodu znači "svetlost munje". Pogađate - zato što se jedu toliko brzo!

Sastojci:

Za testo:

4-5 jaja

250 ml vode

125 ml ulja

150 g brašna

prstohvat soli

3 kašičice šećera

Shutterstock

Za fil:

400 ml slatke pavlake

80 g tamne čokolade

3 kašičice instant kafe

Za glazuru:

200 g tamne čokolade

6 kašika ulja

Shutterstock

Priprema:

Za fil zagrejte slatku pavlaku, dodajte instant kafu i čokoladu izlomljenu na komadiće, ostavite da se ohladi i prebacite u frižider na 2 sata. Za testo razbijte 4 veća ili 5 manjih jaja. U šerpu sipajte vodu, dodajte ulje, so i šećer i stavite da provri. Sklonite s vatre i dodajte brašno da dobijete gusto i glatko testo. Ostavite minut-dva da se testo prohladi, pa dodajte jaja iz 2-3 puta, sipajući i mešajući posle svakog dodavanja. Zagrejte rernu na 200 stepeni, obložite pleh pek papirom. Testo sipajte u dresir kesu na koju ste postavili široki zvezdasti nastavak. Ovim nastavkom istiskajte eklere dugačke oko 10 cm i pecite oko 20-30 minuta. Ohlađene kolačiće presecite uzduž, izvadite fil iz frižidera i ulupajte ga mikserom. Filujte donju polovinu kolačića, pa ih poklopite. Na pari istopite čokoladu sa uljem i prelijte eklere.

Uživajte!

KISELA PILEĆA ČORBA sa limunom! KREPI i leči DUŠU i telo! /RECEPT/

TOPE SE u ustima! VANILICE sa KISELOM PAVLAKOM, po starom srpskom RECEPTU!



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.