• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Siniša Kostić

03.01.2022

10:24

ZAVRNUO JE ZLOGLASNOG NARKO BOSA KARAKAFU I AUTO PUN HEROINA DOVEZAO U NOVI SAD! Maraš je uradio isto u Južnom vetru ALI MNOGO KASNIJE

informer.rs

Vesti

ZAVRNUO JE ZLOGLASNOG NARKO BOSA KARAKAFU I AUTO PUN HEROINA DOVEZAO U NOVI SAD! Maraš je uradio isto u Južnom vetru ALI MNOGO KASNIJE

Podeli vest

Mnogi sada idealizuju vreme od pre četiri pet decenija, kao ono bez kriminala, ali je i tad bilo "poduhvata" koji su ostali da se prepričavaju u Novom Sadu

Jedan događaj, čitava priča oko njega i samo finale ostali su u sećanju mnogih penzionisanih inspektora tadašnjeg SUP.a Novi Sad i Službe državne bezbednosti, preteče današnje BIA.

- Najrazumljivije i za one mlađe da krenem, sada šezdesetogišnji D. S. je uradio nešto najsličnije onom što je uradio Maraš u prvom delu filma. „Južni vetar „, kada odvozi automobil s drogom velikog narko bosa.

Naš junak, tada tek iznad dvadeset godine D. S. je odvezao automobil sa drogom čuvenog balkanskog narko-bosa Mehmeda Alija Karakafe, iz Velikog Trnovca, kod Bujanovca, sa turskim državljanstvom,  koji je pre svega heroinom snabdevao celu Jugoslaviju i dobar deo Evrope - počinje priču sagovrnik Informera, penzioner SDB.a.koji je zbog cele ujudurme i nekih tajni profesije, želeo da ostane anoniman. Da mu jedni ne zamere, a drugi da ne uspeju da ga pronađu.

D. S. danas živi povučeno, u blizini Novog Sada, i samo njegovi prijatelji, branilac, i poneki partner s pokera znaju njegovu životnu priču. I on naravno ostaje anoniman, iz razumljivih razloga.

Foto: MUP Srbije

 
Karafaka balkanski narko bos

Karafaka je sa Dautom Kadrioskim iz Skoplja, kada je u pitanju šverc droge i jačina u toj sferi na Balkanu, ali i u Evropi, bio ono što su kasnije bili Dušan Spasojević- Šiptar ili po navodima optužnice Darko Šarić.

- Cela priča se odigravala početkom osamdesetih u trouglu Istambul – Sofija- Novi Sad. Pre početka priče, naš junak nije imao veze s drogeom, voleo je da se karta i slične stvari, ali ništa što bi bilo neko krivično delo za neku težu robiju- nastavlja priču naš sagovornik.

Međutim, drugi Novosađanin koji je radio sa Karakafaom setio se njega i predložio mu da zradi „ laku lovu“.

- Sve što je D. S. trebalo da uradi jeste da ode do Istanbula, sedne u auto, odveze ga do Sofije i ostavi na parkingu ispred jednog hotela. U kolima je naravno bila droga. Za tu vožnju mu je obećano 20.000 švajcarskih franaka. On je to uradio, sreo se i sa Karafakom i od njega je preuzeo auto
i koverat s novcem kaže naš sagovornik.

Pare je slistio u kratkom vremenu na hedonistički način života, a njegov prijatelj koji je radio sa Karafakom je to verovatno načuo pa se pojavio u „ pravo vreme“. Ponuda je bilo nešto drugačija, a za iste pare je „ paket iz Istanbula trebao da prebaci iz Istanbula u Sofiju ali svojim kolima.

Foto: MUP Srbije

 

- Pošto je pakete od preko 20 kila ubacio u fiću, preuzeo je koverat s novcem, koji je predstavljao njegov honorar i zaputio se ka Sofiji. Usput je prebrojao pare. Bilo je 20.000, ali su se umesto švajcarskih franaka u koverti nalazile nemačke marke. Izračunao je da je zakinut za oko 3.000
maraka. Iz besa je promenio odluku. Umesto u Sofiju, zaputio se nazad za Novi Sad.

Policajcu rekao da istovara "gips"

Znajući da je u pitanju heroin, odlučio je da se osveti svojim partnerima – nastavlja zanimljivu priču naš sagovornik i dodaje da je najbizarnije bilo to što mu je policajac u uniformi pomogao da istovari heroin, jer mu je ovaj rekao da „ istovara gips“.

Karafaka i njegov novosadski kompanjon , kadasu videli da se njihov “kurir” neće pojaviti na dogovorenom mestu, krenuli su u Novi Sad da ga potraže.

- Drogu koju je „zaplenio „ od Karafakija ubrzo je počeo da prodaje novosadskim narkomanima po niskoj ceni, pa mo ga brzo uhapsili. Međutim, od njega su bili bitniji turski narko bos i njegov saradnik iz Novog Sada. Došlo je do nagodbe da nam on pomogne da njih strpamo na dužu robiju, a da zauzrat dobije slobodu priča naš sagovornik.

Foto: MUP Srbije

 

Turčinu i saradniku je puštena vest gde se D.S nalazi i oni su ga pronašli u sobi, ali je najpre odbio da priča s njima, govoreći im da su prevaranti. Međutim, na kraju su postigli dogvoror da im on vrati drogu, osim jednog kilograma kao nakndadu.

Klopka za Karafaku

Karakafa i njegov partnert zatim su vozom krenuli ka Beču, a drogu su spakovali u protivpožarne aparate. Već u Austriji čekala ih je klopka i obojica su uhapšeni. Išli su pod lažnim imenima, a u Beogradu 9. marta 1981. inspektori za suzbijanje trgovine drogom su u „renou“ kurira Mehmeda Ali Karafake zaplenili 16 kilograma heroina, vrednog na tržištu zapadne Evrope 1.600.000 nemačkih maraka.

- Radim za trojicu Turaka koji imaju laboratoriju za proizvodnju heroina u gradu Gazijantepu .Droga je transportovana u Istanbul, potom u Beograd i Milano, gde je prodato oko 240 kilograma heroina. Zaradio sam gazdama 75 miliona dolara, a sebi četiri miliona nemačkih maraka – ispirčao je Karafaka policajcima,

Karafaka je novac uložio u kupovinu kuća i lokala u Turskoj. Osuđen je na 10 godina zatvora, ali je odlukom Predsedništva SFRJ u proleće 1990. godine oslobođen zbog dobrog vladanja. Nastavio je da trguje heroinom, koji je krajem 20. veka prodavao i članovima zemunskog narko-klana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija