• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.03.2023

14:18

TUŽILAŠTVO: Zatvor za ekstremiste koji su pozivali na nasilno svrgavanje predsednika Srbije!

Vesti

TUŽILAŠTVO: Zatvor za ekstremiste koji su pozivali na nasilno svrgavanje predsednika Srbije!

Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Damjana K. (34) i Dejana Z. (51) zbog sumnje da su sredinom februara ove godine pozivali gradjane Republike Srbije na nasilno svrgavanje predsednika Republike Srbije.

Okrivljenima se na teret stavlja produženo krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu.

U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo da Damjana K. osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Dejana Z. na godinu dana zatvora. 

Takodje je predložilo sudu da produži pritvor okrivljenima da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Postoji opravdana sumnja da su Damjan K. i Dejan Z. od 12. do 15. februara 2023. godine sa umišljajem izvršili krivično delo, tako što su u više navrata pozivali gradjane na nasilje i nerede u cilju svrgavanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije, putem Telegram kanala "Narodne patrole“ i Youtube kanala "Srbininfo“.

Tako je 12. februara u emisiji na Youtube kanalu "Srbininfo“ Damjan K. rekao: I da krenemo u rušenje kako svih  ovih sporazuma tako i režima Aleksandra Vučića...". 

Na pitanje Dejana Z. da li se režim Aleksandra Vučića može promeniti mirnim putem, Damjan K. je odgovorio: "... ja lično mislim da Aleksandar Vučić neće pasti mirnim putem". 

Potom je Damjan K. 14. februara na Telegram kanalu "Narodne patrole“ u video zapisu pozvao da se silom svrgne predsednik Republike rečima:"Braćo i sestre, pozvali smo vas na Sretenje od 18 časova kod Presedništva, naš cilj je jasan da sprečimo izdaju Kosmeta i da krenemo u rušenje izdajničke vlasti..."

Foto: Tanjug

 

Potom je 15. februara na prijavljenom skupu protiv "francusko-nemačkog plana" ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu, tokom govora sa postavljene bine, Damjan K. pozvao na nerede, nasilje i svrgavanje rečima: "ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću“, "kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede“, "da se bojim da Aleksandar Vučić neće pasti bez incidenta..." i drugim. 

Dejan Z. je tokom svog obraćanja okupljenim gradjanima rekao: "Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše", "ako nećemo da smo kamenog srca, mora jedan oganj da radi, nema nazad više“, "ovo je početak, krenuli smo, oni ili mi...“ i drugo. 

Nakon završetka obraćanja, osumnjičeni Damnjan K. i Dejan Z. su se na čelu okupljenih gradjana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu, silom oborili zaštitnu ogradu, nasilno ušli u dvorište, ali nisu uspeli da udju u zgradu Presedništva jer su ih u nameri sprečili policijski službenici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
oko sokolovo

pre 1 godinu

Kako vas Beric navukao, kao mlade majmune .. sto se kaze ..

Srboholik

pre 1 godinu

Tako je bre! Govna u zatvor! Ali nisu oni jedini koji su pretili sa govornice! Sve koji su bili na govornici treba uhapsiti!

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija