• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Šević

16.03.2023

06:50

HUMAN LOPOV,  PLAKAO NA SUĐENJU! Vodio računa dok je vezivao dedu, kog je pokrao i brinuo za njegovo zdravlje

Vesti

HUMAN LOPOV, PLAKAO NA SUĐENJU! Vodio računa dok je vezivao dedu, kog je pokrao i brinuo za njegovo zdravlje

Podeli vest

Državljanin (37) Srbije, poreklom sa Kosova, osuđen je u Švajcarskoj na četiri i po godine zatvora jer je u oktobru 2020. iz kuće jednog Švajcarca (80) ukrao dve slike Pabla Pikasa, vredne oko 75.000 franaka

Ono što ovu vest čini još interesantnijom je činjenica da je ovaj "genijalac" ukradena remek-dela prodao na buvljoj pijaci, i to za samo 150 evra za obe slike, pošto je procenio da je reč o kopijama?!?

Kako piše švajcarski "Blick", u krađi Pikasovih slika učestvovao je još jedan muškarac za kojim se traga.

" Sudski proces protiv državljanina Srbije vodio se pred sudom u gradu Vajnfeldenu, a osumnjičeni je uhapšen na osnovu bioloških tragova koje je policija pronašla na mestu pljačke", piše ovaj švajcarski list, i dodaje:

Foto: Printskrin Tviter

 

" Osumnjičeni je uhapšen skoro godinu dana nakon što je ukrao slike i to prilikom pokušaja druge pljačke. Nakon hapšenja policija je njegov DNK uporedila sa tragovima koje je preuzela posle pljačke Pikasovih slika i shvatila da je reč o istoj osobi. Srpski državjanin je tada uhapšen i optužen za seriju krađa.

Prilikom suđenja, osumnjičeni je priznao da je učestvovao u krađi slika i do detalja objasnio kako je to izveo zajedno sa saučesnikom.

"Osumnjičeni je, dok je davao izjavu, jedva suzdržavao suze i ponašao se čudno. Kazao je da mu je žao zbog svega. Objasnio je da je zajedno sa poznanikom upao u kuću starca kako bi ga opljačkali, ali su, kako je tvrdio, vodili računa da se starcu ništa ne dogodi i da ga ne povrede dok su ga vezivali. Dodao je još da se dan nakon pljačke vratio do kuće žrtve, kako bi se uverio da se starac oslobodio i da je dobro" navodi "Blik".

Foto: stock

 

Na pitanje članova sudskog veća šta se dogodilo sa ukradenim Pikasovim delima, srpski državljanin je odgovorio da ih je prodao na buvljoj pijaci.

" Kada smo ukrali te dve slike nismo znali da su prave, mislili smo da su kopije. Zato smo odlučili da ih prodamo što pre, neki nepoznati čovek nam je na pijaci dao 150 evra za obe slike ", rekao je državljanin Srbije, naglašavajući da je dobijeni novac iste večeri prokockao na poker-aparatu.

Tražio uslovnu
Advokat osumnjičenog tražio je da se muškarac oslobodi uz uslovnu kaznu, ali sud je bio drugačijeg stava.

"Državljanin Srbije moraće da odleži zatvorsku kaznu od četiri i po godine. Po odsluženju kazne biće proteran iz Švajcarske i biće mu zabranjen ulaz u našu zemlju na deset godina. Pored toga, moraće da plati sudske troškove i odštetu za ukradenu robu u iznosu od 25.680 franaka " kazao je sudija.

Foto: Reuters/AP

Pikaso /ilsutracija


Pikaso u Ginisovoj knjizi rekorda

Pablo Ruiz Pikaso (92) bio je svestrani španski umetnik. Jedan je od najpoznatijih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka, koji je najveći deo svoje karijere proveo u Francuskoj. Njegova najpoznatija dela su slike "Dečak s lulom", "Gospođica iz Avinjona", "Portret Olge na stolici"... Pikaso je i najplodniji slikar svih vremena. Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda jer je uradio čak 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 300 skulptura. Ukupna vrednost njegovog rada je 1973. procenjena na 750 miliona dolara, a u današnje vreme ta cifra se meri milijardama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija