• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/lavanguardia

24.07.2023

14:14

Najnoviji detalji krijumčarenja migranta sa Kube: Decu i nemoćne pljačkali i terali na krivična dela, žene seksualno zlostavljali

Shutterstock/mup srbije

Vesti

Najnoviji detalji krijumčarenja migranta sa Kube: Decu i nemoćne pljačkali i terali na krivična dela, žene seksualno zlostavljali

Podeli vest

U velikoj međunaronoj akciji uhapšene su 62 osobe među njima 25 koji su imali lažna dokumenta, ali i 37 krijumčara od kojih je osam uhapšeno na teritoriji Srbije. Prema najnovijim informacija krijumčari su migrante pljačkali ali ih i terali na krivična dela. ženeu su seksualno zlostavljali.

Kako smo ranije izveštvali u međunardnoj akciji pet zemalja prekinuta je kriminalna mreža koja je krijumčarila migrante sa Kube u Evropsku uniju. Istraga, koju su koordinirali Europol i INTERPOL, dovela je do hapšenja 62 osobe, od kojih su 25 kubanski državljani i dvojicu srpskih državljana  V. Š. (67) i M. Š. (33). Prema najnovijim podacima u Srbiji je uhapšeno osam osoba. 

Foto: MUP Srbije

 

Oni su, kako se sumnja, od oktobra 2022. do aprila ove godine, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, za najmanje 53 iregularna migranta, kubanske državljane, omogućili nedozvoljen ulaz u Španiju, tako što su im zloupotrebljavajući bezvizni režim za ulazak državljana Kube u Srbiju, organizovali ilegalan prelaz iz naše zemlje u Severnu Makedoniju ili BiH, a odatle u Španiju, kao krajnju destinaciju.

Prema navodim astranih medija grupa je funkcionisala tako što su imali aplikacij en atelefonu preko koje su nudili ilegalni prelazak migranta sa Kube u Španiju. 

"Istraga je pokrenuta u oktobru 2021. nakon što su vlasti Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Finske prijavile povećan broj kubanskih državljana koji pokušavaju da uđu u Evropu sa falsifikovanom dokumentacijom. U početku su kubanski državljani komercijalno leteli u Rusiju sa Кube. Tamo su im šverceri ponudili mogućnost da ili nezakonito pređu finsko-rusku granicu kako bi ušli na teritoriju EU, ili da odlete u Srbiju kako bi nastavili put u centralnu ili južnu Evropu kroz region Zapadnog Balkana. Od početka rata Rusije i Ukrajine, ruta je promenjena. Državljani Кube prebačeni su u Srbiju preko aerodroma u Frankfurtu u Nemačkoj. Po dolasku kubanskih državljana u Srbiju, pripadnici kriminalne mreže bi im omogućili neregularan ulazak kopnenim putem u Severnu Makedoniju i Grčku. Кoristeći različite rute, krijumčari bi usmeravali velike grupe migranata i terali ih da po 13 sati hodaju u mraku bez zaliha"saopštila je policija u Španiji.

Foto: printscreen

 

 

Da zlo bude veće, pored ovih teških uslova, krijumčari su koristili najugroženije migrante.

" Dešavalo se da opljačkaju migrante ali i da ih na najgori mogući način koriste uključujući maloletne osobe. Terali ih da se bave prevarama, da pljačakju...U nekim slučajevima, žene su prebačene u druge kriminalne grupe radi seksualne eksploatacije 

Foto: MUP Srbije

 

Pored hapšenja policija je zaplenila veću količinu novca, nekretnine, automobile..

" Zaplenjeni su telefoni , 33 automobila , 18 nekretnina,lapo topovi,čekovne kartice ukupna vrednost zaplene je oko 45 miliona evra " navode španski mediji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija