• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Pobjeda

13.09.2023

17:05

Šest pripadnika "kavačkog klana" prokopalo tunel do depoa Višeg suda! Ovo su novi dokazi za skandalozan slučaj u Podgorici (FOTO)

Vlada Crne Gore

Vesti

Šest pripadnika "kavačkog klana" prokopalo tunel do depoa Višeg suda! Ovo su novi dokazi za skandalozan slučaj u Podgorici (FOTO)

Podeli vest

Danas je povodom iskopavanja tunela do depoa u zgradi Višeg suda održana sjednica Biroa za operativnu koordinaciju kojom je rukovodio ministar pravde Crne Gore Marko Kovač, a kojoj su pored članova, po pozivu prisustvovali predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Razmatrana su pitanja bezbednosti i mera zaštite objekata i prostorija organa za sprovođenje zakona, sa posebnim fokusom na događaj u vezi depoa Višeg suda u Podgorici.

Jedan od zaključaka sednice je da istražni organi tragaju za najmanje šest osoba koje su učestvovale u iskopavanju tunela, saopšteno je iz BOK-a.

"Na osnovu prikupljenih informacija, Biro za operativnu koordinaciju je u odnosu na trenutno najaktuelniju temu – obijanje depoa Višeg suda u Podgorici, konstatovao da se radi o najznačajnijem i najopasnijem udaru na institucije države i pravosudni sistem. Zaključeno je da je reč o aktivnostima sa visokim nivom organizacije i profesionalizma, koja je podrazumevala učešće većeg broja lica različite profilacije" naveli su u saopštenju.

Dodaju da je konstatovano da su nadležni državni organi u kratkom roku preduzeli sve potrebne aktivnosti na planu utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezanih za predmetni događaj, kao i identifikaciju i pronalaženje lica koja su učestvovala u istom.

"S tim u vezi, preduzete aktivnosti rezultirale su pronalaskom više tragova, koji će biti predmet dalje obrade i veštačenja, a ujedno ukazujemo i da se trenutno preduzimaju intenzivne aktivnosti na identifikaciji šest lica za koja se osnovano sumnja da su učestvovala u ovom događaju. Paralelno sa navedenim aktivnostima, preduzimaju se i aktivnosti na pronalaženju nalogodavaca ovog kriminalnog poduhvata. Ipak, uzimajući u obzir ozbiljnost aktuelne situacije i moguće posledice, shodno odredbama Zakona o osnovama obaveštajno bezbednosnog sektora, Biro za operativnu koordinaciju je ukazao na obavezu hitnog inteziviranja svih aktivnosti organa obaveštajno bezbednosnog sektora u cilju zaštite vitalnih interesa državnih institucija- navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, Vlada Crne Gore objavila je danas fotografije tunela koji je otkriven u Višem sudu u Podgorici, a koji vodi iz privatnog stana iz obližnje stambene zgrade.

Tunel su jutros obišli premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar pravde Marko Kovač, kao i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Oni su posetili i stan iz kojeg je probijen tunel pravo do sudskog depoa u kojem se čuvaju brojni dokazi u postupcima koji su još u toku. Nejasno je da li nešto od dokaza nedostaje, a prema informacijama "Vijesti", ispreturan je predmet protiv kavačkog kriminalnog klana.

Promaja pomogla da se otkrije rupa

Tunel ispod Višeg suda u Podgorici otkriven je sasvim slučajno, tokom popisa materijala u depou, a nakon što se jedna zaposlena požalila koleginici da "klima jako bije u prostoriji", piše podgorički portal "Libertas".

Koleginica joj je, prema saznanjima portala, rekla da u prostoriji nema klima uređaja, nakon čega je otkriveno da promaja duva iz iskopanog tunela.

Tunel je, navodi se, dugačak oko 40 metara i vodi od depoa Višeg suda do stambene zgrade preko puta. Šta mu je bila namena zasad nije poznato ali postoje dve verzije.

Prva, da se otuđi dokazni materijal iz depoa Višeg suda i druga da posluži za bekstvo nekom od članova kriminalnih klanova.

Podseća se da se u istom tom depou do kojeg je prokopan tunel, čuva pola tone kokaina koju su pronašli radnici u magacinu i pozvali policiju. Zanimljivo, ni nakon nešto više od godinu i po ne zna se čijih je pola tone kokaina pronađeno u magacinu u Podgorici, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ne odgovara na pitanja o toj istrazi.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija