• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

10.11.2023

17:18

Rutović i dalje tvrdi da nije pucao u Peconija! Uskoro nova presuda kontroverznom biznismenu (FOTO)

Informer

Vesti

Rutović i dalje tvrdi da nije pucao u Peconija! Uskoro nova presuda kontroverznom biznismenu (FOTO)

Podeli vest

Viši sud u Beogradu zakazao je za 16. novembar izricanje presude u ponovljenom postupku protiv kontroverznog biznismena Željka Rutovića (57), optuženog da je 22. marta 2017. u hotelu "Park" teško ranio vlasnika TV "Hepi" Predraga Rankovića Peconija (61).

Tužilaštvo je danas u završnim rečima predložilo sudu da Rutovića osudi za nanošenje teških povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja te da ga osudi po zakonu. 

Sa druge strane, Rutovićeva advokatica Sonja Manojlović tvrdi da on nije pucao i da je Rankoviću eventualno naneo lake povrede, tako što ga je udarao staklenim flašama i čašama u glavu:

- Na snimku iz hotela se ne vidi da Rutović puca u Rankovića, ali se vidi da optuženi nije prvi započeo sukob i da je bio izrevoltiran zbog ružnih reči koje mu je uputila jedna devojka. Moj branjenik inače pati od anksioznosti i depresije, od čega je i lečen. Osim toga, u trenutku pucnjave mu je zbog onkološke terapije bila smanjena uračunljivost i sposobnost da shvati suituaciju, što su i veštaci naveli.

Rutović je kratko rekao da se slaže sa rečima advokata i dodao da mu je žao što je došlo do tog sukoba, kao i da nije bio u stanju tada da rasuđuje.  

Apelacioni sud je, podsetimo, pravosnažno osudio Rutovića na dve godine i četiri meseca zatvora dok je bio u bekstvu, a njegovog telohranitelja Neđeljka Mumina na dve godine.

Obojici je, u odnosu na prvostepenu presudu Višeg suda iz marta 2019., "umanjena" kazna. Između ostalog, zbog toga što nisu osuđivani i jer se "Ranković nije pridružio krivičnom gonjenju".

Sukob oko devojke?

Mumin je ranije delimično priznao krivicu. On je naveo da je teško povredio Rankovića, ali je negirao da je tom prilikom pucao u njega, tvrdeći da je do opaljenja njegovog pištolja došlo usled "guranja i otimanja".

Kategorično je tvrdio da na Peconija nije pucao ni Rutović. Mumin je u međuvremenu odslužio kaznu. 

Foto: Zoran Sinko

Svedoci vatrenog okršaja u hotelu "Prag"

 

Na opšte iznenađenje, Ranković je tokom postupka izjavio da se ne seća ničega od trenutka ulaska u hotel "Prag"! On se nije pridružio krivičnom gonjenju dvojice optuženih, niti je istakao zahtev za odštetu:

- Imam presek i blokadu u vezi sa svime što se desilo to veče. Od ulaska u restoran, ne sećam se ničega!

Prema optužnici, Rutović i Ranković su se 22. marta 2017., oko 22.30 sati, slučajno našli u hotelu "Prag", ali za susednim stolovima i svako sa svojim društvom.

Do svađe između njih dvojice je, navodno, došlo zbog jedne od nekoliko devojaka za Peconijevim stolom koja je, kako se spekulisalo, neprimereno komentarisala Rutovića. Usledio je krvavi obračun...

Najpre je Mumin pištoljem više puta udario Rankovića u glavu i tako ga onesposobio, dok mu je Rutović, navodno, potom ispalio nekoliko metaka iz pištolja u noge. Zajedno sa još jednim nepoznatim muškarcem na kraju su ga udarali flašama i čašama u glavu, a potom pobegli. 

Jedva prohodao


Vlasnik TV "Hepi" operisan je nekoliko puta, jer je bio upucan u obe noge i lekari su ga jedva spasli da ne ostane invalid. Međutim, on je odbio da ispriča istražnim organima o eventualnom motivu oružanog napada.

Foto: Zoran Sinko

Uviđaj neposredno posle pucnjave

 

Posebno je zanimljivo i da su svi svedoci obračuna u hotelu "Prag" iznenada dobili "amneziju" i nisu mogli da se sete ko je pucao u Peconija, iako se na snimku kamere sa video-nadzora tačno vidi kako ga Rutović gađa u glavu raznim predmetima, a potom on i Mumin pucaju u njega.

Rutović je odmah posle napada pobegao. Uhapšen je krajem 29. juna 2021. kada je poslat na odluženje zatvorske kazne. Preko advokata je podneo zahtev za ponavljanjem postupka, a posle nepuna tri meseca je pušten iz pritvora pošto je dostavio dokumentaciju da je teško bolestan. 
 

Bio pripadnik "zvezdarskog klana"

Željko Rutović je jedan od retkih preživelih iz kultnog filma "Vidimo se u čitulji" koji se bavi fenomenom beogradskog podzemlja devedesetih. U tom filmu je pričao o "pametnom poslovanju", a priznao je i da sarađuje sa ukrajinskom mafijom. Prema Beloj knjizi MUP-a Srbije, označen je kao pripadnik "zvezdarskog klana". Na njegovo ime se trenutno ne vodi nijedna firma u Srbiji, ali njegov brat poseduje poznate hotele i restorane. 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija