• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

14.12.2023

17:38

Trešten pijan usmrtio motociklistu! Tužilaštvo traži najmanje devet, porodice bar 12 godina robije

printscreen/Instagram192

Vesti

Trešten pijan usmrtio motociklistu! Tužilaštvo traži najmanje devet, porodice bar 12 godina robije

Podeli vest

Više javno tužilaštvo zatražilo je da se Dušanu Stevanoviću (29) iz aleksinačkog sela Kraljevo izrekne kazna zatvora od najmanje devet godina jer je 6. jula prošle godine u stanju teškog pijanstva izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je motociklista Aleksa Rakić (28) zadobio teške telesne povrede kojima je podlegao dva dana kasnije.

Viši javni tužilac u Nišu  Tatjana Stevanović u završnoj reči pred Višim sudom za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja osim zatvorske kazne predložila je da se Stevanoviću izrekne i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Kako je saopštio advokat Rakićeve porodice Bratislav Stojanović, on smatra da Stevanović zaslužuje strožu kaznu.

- Predložio sam da sud optuženom izrekne maksimala  kazna koju Krivični zakon predviđa za ovo delo a to je 12 godina, uzimajući u obzir da je Stevanović bio u stanju teške alkoholisanosti - kazao je Stojanović.

Kako se navodi u optužnici, Stevanović  je oko 23.20 sati u ulici Maksima Gorkog u Aleksincu u stanju uračunljivosti upravljajući vozilom „ford fokus“ i krećući se iz pravca centra grada ka selu Glogovica, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa jer nije vozio desnom stranom kolovoza niti je poštovao ograničenje brzine kretanja u naseljenim mestima od 50 kilometara na sat,  izazvao saobraćajnu nesreću.

Pijan naleteo pravo na Aleksu

U stanju teške alkoholisanosti sa 1.95 promila alkohola nakon izlaska iz krivine Stvanović je svojim vozilom prešao u levu kolovoznu traku i pri brzini od 64 km/h prednjim desnim delom vozila udario u moped „Tomos APN“ kojim je upravljao Rakić.

Usled udarca telo motocikliste je odbačeno na automobil a zatim na kolovoz,  pa je Aleksa  zadobio teške telesne povrede nagnječenje moždanog tkiva, krvarenje u prostoru između tvrde i mekih moždanica, prelom kostiju lobanje, povrede creva i analnog kanala, prelom spoja stidnih kostiju, prelom krila obe bedrene kosti i desnog krsno bedrenog zgloba, prelom desne butne kosti i kostiju desne potkolenice pa je dana 8. Jula nastupila njegova smrt.

Stevanović je najpre saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu gde je kazao da jeste bio pijan ali da nije kriv za nesreću.  Rekao je da je te večeri krenuo prema kući prijatelja kako bi pogledao traktor koji je kupio, te da je  na delu puta  koji ima blagu zakošenost na 10 do  15 metara od svog vozila primetio svetlo odnosno motocikl koji je išao direktno na njega, jer je prešao na njegovu desnu stranu.

Kazao je da je u cilju izbegavanja sudara smotao ulevo te da je udario motocikl koji je u odnosu na njegovo vozilo bio iskošen. Rekao je da  je zaustavio vozilo jer je sleteo u neku njivu te da je izašao na put i video da neko leži na kolovozu. Prišao mu je, na ulicu su izašli ljudi koji tu žive a on im je kazao da zovu Hitnu pomoć. Nije sporio utvrđenu količinu alkohola, rekao je da se bavi sečom drva i građevinom te da je tog dana popio tri, četiri  piva od pola litra a uveče sa društvom još četiri  piva od pola litra.

Foto: printscreen/Instagram192

 

 

Pokušao da okrivi moticiklistu da je sekao krivinu

Dalje je naveo da je znao da je to zabranjeno ali da  se osećao sposobnim za  vožnju. Rekao je i da  poznaje Rakića i da mu je veoma žao što se to desilo i da su bili dobri drugari. Tvrdio je da  smatra da nije kriv jer je do kontakta došlo u njegovoj odnosno u desnoj kolovoznoj traci  jer  je Aleksa „sekao“  krivinu.  Kazao je da je kriv što je konzumirao alkohol  i priznao da je i ranije učestvao  u nezgodi vozeći pod dejstvom alkohola nakon čega je napustio lice mesta pa je osuđivan na kaznu zatvora koju je izdržavao u svom stanu.

Međutim, kada je postupanje u ovom slučaju preuzelo Više javno tužilaštvo u Nišu jer je ustanovljeno da je vozio pijan, Stevanović je donekle promenio iskaz.  Pred niškim tužiocem je kazao da je primetio vozilo koje seče traku pa je skrenuo u njive da bi izbegao sudar, te da je nakon udesa utrčao u kuću svog prijatelja i primetivši čašu rakije popio je naiskap.

Ipak, veštaci saobraćajne struke osporili su njegove navode na osnovu tragova sa mesta nesreće. Veštak je naveo da motociklista nije prešao u traku u kojoj je bio Stevanović nego da je kočio kada je shvatio da „ford“ prelazi na njegovu stranu. Sa druge strane veštaci Zavoda za sudsku medicinu su naveli da ako je Stevanović zaista popio čašu rakije nakon nezgode, u vreme kritičnog događaja i dalje bi imao bar 1.74 promila alkohola, odnosno bio bi teško alkoholisan.

Izricanje presude zakazano je za 25. decembar.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija