• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. Ivančević

04.01.2024

18:08

Oko za oko, zub za zub - jedina kazna za krvoloke?! Sve više pobornika vraćanja smrtne kazne

Printscreen

Vesti

Oko za oko, zub za zub - jedina kazna za krvoloke?! Sve više pobornika vraćanja smrtne kazne

Podeli vest

Serija zastrašujućih zločina koji su punili stranice crne hronike godinama unazad, protekle naročito, uvek su povlačili i diskusiju o tome da li bi trebalo vratiti smrtnu kaznu za najsvirepije krvoloke.

Istraživanja javnog mnjenja u poslednje vreme pokazuju da je za smrtnu kaznu glasalo više od polovine ispitanika. Ova kazna je u Srbiji ukinuta 2002. kada je veliki broj ubica i silovatelja, izmenom zakona, umesto pred streljačkim strojem bivao osuđen na 40 godina ili doživotni zatvor.

Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 15. februara 1992. u somborskom zatvoru nad Johanom Drozdekom (34), koji je 10. novembra 1987. silovao, a zatim ciglom smrskao glavu šestogodišnjoj Ivani Sailjević.

U periodu 1944. - 1959. računa se da je bilo možda i više od 10.000 pogubljenja, koliko nikada pre ili kasnije, ali o ovim slučajevima nema preciznih podataka.

Informer objavljuje neka od imena osuđenih na smrt, uz kratak opis njihovih zločina, koji su procesuirani od 1960. do 2002. godine. Među njima su i dve žene.  

* Mileva Krivokapić - Streljana 1960. po presudi suda u Leskovcu, jer je iz osvete ubila komšiji dvoje dece i zapalila mu kuću. 

* Aleksandar Jovanović - Pogubljen 1963. zbog pokušaja silovanja i ubistva 13-godišnje devojčice.

Foto: Fejsbuk

Sava Lisovac, streljan zbog ubistva taksiste i pljačke kurira

* Eva Vanjur - Majka dvoje dece streljana 1965., jer je iz nepoznatog razloga ubila jednu devojčicu (13) u Subotici. 

* Ivan Jelić - Pogubljen 1968., jer je kao ustaški terorista učestvovao u nabavci bombi koje su postavljene u Beogradu.

* Dragoljub Gutić - Streljan 1969. zbog ubistva taksiste Tiosava Jankovića i pljačke kurira Robnih kuća u Beogradu. S njim je pogubljen i Sava Lisovac (36) zbog istog zločina.

* Milun Jovanović - Pogubljen 1972., jer je u Novom Pazaru pokušao da otme devojku koja je sa njim raskinula veridbu. Ubio je dvoje njenih ukućana i nju.

* Aleksandar Milutinović - Pogubljen 1972. zbog petostrukog ubistva i 16 pokušaja ubistava u Čačku.

* Stipan Tumbas - Streljan 1972., jer je jabukom namamio devojčicu (6) u Subotici, a onda je ubio.

* Jezdimir Gajić - Streljan 1975., po presudi suda u Požarevcu, zbog spora oko zemlje ubio komšiju, njegovu ženu, sina (18) i snaju (17).

* Nedeljko Grujičić - Pogubljen 1975., jer je zbog svađe oko zemlje ubio brata od strica, strica, i ranio bratovu ženu u okolini Užica.

Foto: printscreen

Ljubiša Vrbanović Manolo ubio četvoročlanu porodicu u Breši

* Miljenko Hrkač - Likvidiran 1978., jer je kao ustaški terorista postavio bombe u bioskopu "20. oktobar" i na Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu. Tada je jedna osoba poginula, jedna ostala bez obe noge, a 89 njih teže i lakše ranjeno.

* Dimitrije Gavrilović - Pogubljen 1978., jer je tokom pljačke trafike ubio dvojicu policajaca u Novom Sadu.

* Nebojša Despotov - Streljan 1978., jer je u svom stanu u Zrenjaninu zadavio dve devojke.

* Vojislav Rajčić, pseudonim Požarevac - Pogubljen 1981., jer je kao "četnički trojkaš" ubio 49 ljudi. Osuđen je u Zaječaru. 

* Vučko Manojlović (1944) - 28. decembra 1984. ubio tužioca u Leskovcu Dragomira Krstića zbog presude za silovanje, pa je osuđen na smrt. Čekao je na izvršenje 18 godina. Kazna je prvo preinačena na 40 godina, a amnestijom je pušten na slobodu. 

* Đorđe Adamović iz Bora, zvani Ludi Đoka, zaklao je celu porodicu prijatelja i obljubio mrtvo telo njegove žene! Osuđen je 1985. na smrtnu kaznu, ali se obesio u ćeliji zatvora u Zaječaru tri godine kasnije.

* Laslo Egete - Streljan 1989., jer je silovao i zadavio devojčicu u Subotici.

* Ljubiša Vrbanović Manolo - Osuđen na smrt zbog ubistva četvoročlane porodice Viskardi u Breši 1990. Kada mu je kazna preinačena na 40 godina, izjavio je: "Bolje metak u glavu i gotovo." 

* Ilija Vujić Bumbar (1969.) - Presudom Okružnog suda u Beogradu 17. oktobra 1994. osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva porodice Židić. Veru (42) i njenog sina Davora (13) Vujić je ubio, pucajući im u glavu 1. decembra 1993. godine u njihovom stanu u Pohorskoj ulici u Novom Beogradu. Motiv je bio novac.

Foto: printscreen

Miljenko Hrčak, ustaški terorista, postavio bombu u bioskopu 

* Zoran Jevremović - 8. januara 1994. pobio porodicu Krstić - Velimira (41), njegovu suprugu Slavicu (40) i sina Igora (10), a motiv su bile pare. Godinu dana ranije ubio je i Slobodana Đorđevića i Darinku Toksić, takođe zbog novca. Osuđen je na smrt odlukom Okružnog suda u Kragujevcu, ali mu je kazna preinačena u 40 godina robije.

* Srboljub Jovanović i Slavoljub Velić Klajne - 1. februara 1996. ubili su bračni par Takač, Neli i Karolja, zbog para. Na smrtnu kaznu osuđeni su 1998. u Subotici. Preinačeno u 40 godina

Mlađa Milovanović - Ovaj Paraćinac je 1996. silovao, a onda polio benzinom i zapalio stoperku Jelenu Đorđević (18). Dok je devojka gorela, pucao je u nju iz pištolja. Osuđen na smrt, promenom zakona dobio 40 godina zatvora. Umro je u ćeliji pre dve godine.

* Milan Ivković iz Niša - Ubio sudiju Živku Davidović, koja je u brakorazvodnoj parnici dodelila stan njegovoj bivšoj ženi. Osuđen na smrt, pa na 40 godina.

* Borislav Čolić - 21. februara 1996. ubio tročlanu porodicu Smiljanić u Novom Sadu. Prvo je ubio Dobrivoja, kome je pucao u potiljak, onda dva puta pucao u glavu trudnoj Miomirki, da bi na kraju pucao u glavu i trogodišnjem Ivanu, koji je sedeo na noši. Ubica osuđen na smrt, preinačeno na 40 godina. 

* Josip Vujić, zvani Bački dželat, Čovek-zver ili Joso Sekira - Osuđen na smrtnu kaznu 1997. Devetostruki ubica je pobegao iz zemlje u Mađarsku, gde je ubio taksistu i dobio 15 godina zatvora. Presuda mađarskog suda mu spasila život, jer je u međuvremenu ukinuta smrtna kazna u Srbiji u koju je izručen u maju 2010. 

Foto: Fejsbuk

Đorđe Adamović, Ludi Đoka, najmorbidniji ubica u Srbiji

* Đorđe Stanković - 30. maja 1997. pobio komšije Stevana Cvetkovića (66), njegovu suprugu Branku (35) i Stevanovog sina Prokopa (35) iz lovačke puške na ulici. Razlog - dugogodišnja svađa. Osuđen na smrt presudom Okružnog suda u Leskovcu 10. oktobra 1997., a posle "pomilovan" na 40 godina robije.

* Dobrivoje Muratović - Ubio Milijana Despotovića (72) iz Mojsinja. On je 16. novembra 1998. upao u kuću starca u nameri da ga opljačka. Kad nije pronašao pare, nožem ga je usmrtio.

* Saša Milošević i Dejan Erdoglija - Miločajske ubice, presudom Okružnog suda u Kraljevu osuđeni na smrt zbog ubistva porodice Jerotijević iz Miločaja. Mihajla (48), njegovu suprugu Mariju (44) i ćerku Julijanu (18) ubili su u njihovoj kući. Zločin se dogodio januara 1999.

* Vlastimir Nekl - Zajedno s Marinkom Magdom, Josipom Vujićem, Miroslavom Stojadinovićem, Slavoljubom Velićem i Srboljubom Jovanovićem činio takozvani "eskadron smrti", koji je ubio više od 25 ljudi. Okružni sud u Subotici osudio ga je na smrt 1999. godine.

* Miroslav Krstić - 4. aprila 2000. ubio Vojislava Tanasića (60) i njegovog sina Živadina (30). Okružni sud u Valjevu osudio ga je na smrtnu kaznu. Krstić je ubio Vojislava i Živadina nakon što je njegova ćerka odlučila da se uda za Vojislavljevog mlađeg sina.

* Dejan Anđelković - Osuđen na smrt zbog ubistva u Prizrenu, a preinačena mu je presuda na 15 godina robije. Nakon izlaska iz zatvora, 29. januara 2011. silovao je dečaka (13) u Negotinu, pa je opet osuđen na 13 godina.

* Aziz Musliju - Silovao i ubio devojčicu (14), ali je zbog dobrog ponašanja pušten na vikend. Tada je ubio kuma, koji mu je saopštio da mu je žena u međuvremenu umrla, a da su deca smeštena u dom. Osuđen na smrt, preinačeno u 40 godina.

Azija, Afrika i SAD - za, Evropa protiv


Jedina evropska zemlja u kojoj se i dalje praktikuje smrtna kazna je Belorusija. S druge strane, čak 38 od 50 država u okviru SAD je i dalje sprovode. Osim toga, najteža kazna dozvoljena je i u Kini, Japanu, Avganistanu, Indoneziji, Iraku, Iranu, Kuvajtu, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, Severnoj Koreji, Singapuru..., kao i u većini afričkih država, poput Egipta, Etiopije...




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija