• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

26.10.2023

18:06

Ubili taksistu i opljačkali kurira "Robnih kuća"! Prvo gangstersko razbojništvo u Beogradu

Fejsbuk

Vesti

Ubili taksistu i opljačkali kurira "Robnih kuća"! Prvo gangstersko razbojništvo u Beogradu

Podeli vest

Sava Lisovac (34) i Dragoljub Gutić (29) su u decembru 1967. počinili razbojništvo kakvo u Beogradu nije zabeleženo od kraja Drugog svetskog rata.

Gutić je bio propali student Ekonomskog fakulteta i ne mnogo uspešniji kockar. Zbog ovog poroka i izbegavanja vojne obaveze, dva puta je završio u zatvoru, gde je ukupno odležao dvadesetak meseci.

Na robiji se upoznao sa Lisovcem, ocem jednog deteta, višestrukim povratnikom osuđivanim za teške krađe, razbojništva, nasilje i falsifikate, zbog čega je imao skoro devet godina zatvorskog staža.

Ukrali više stotina hiljada evra

Može se pretpostaviti da je Lisovac prvi došao na ideju o velikoj pljački, ali dokaza za to nema. Ideja je bila da se presretne kurir "Robnih kuća Beograd", koji svakog dana u običnoj tašni nosi i do 100.000 dinara (suma po vrednosti ravna stotinama hiljada evra danas) bez pratioca i oružja.

Od kraja rata 1945. do te 1967. godine nikome nije padalo na pamet da pljačka blagajnike i banke. Samo se upadalo u stanove, džeparilo i ubijalo iz strasti ili niskih pobuda. Takva je situacija s kriminalom bila.

Za bekstvo im je bio potreban automobil, ali izgleda da njih dvojica nisu bila vična obijanju vozila pa su s lakoćom, koju na sudu nisu umeli da objasne, doneli odluku da ubiju nekog taksistu. Tako su 7. decembra 1967. obojica sela na zadnje sedište vozila Tiosava Jankovića.

Jedan od njih, na sudu su se međusobno optuživali i to je bila jedina razlika u njihovoj odbrani, ispalio je metak u nesrećnog vozača. Odvezli su se do Fruške gore i, pošto su ga opljačkali, telo ubijenog bacili su u neki bunar kod Čortanovaca.

Tada je prvi put na prostorima bivše Jugoslavije ubijen taksista na poslu.

Sutradan, 8. decembra, Lisovac i Gutić su na Novom Beogradu presreli kurira "Robnih kuća", teško ga povredili i oteli mu pare, pa se dali u beg. Štampa je pisala o "čikaškom slučaju gangsterizma", taksisti su demonstrirali i sva je policija dignuta na noge.

Pogubljeni u podrumu CZ-a

Vrlo brzo otkriven je njihov identitet, a uhapšeni su 1. februara 1968. u Bosni i Hercegovini, u Zenici. Već u decembru 1968. Vrhovni sud je potvrdio smrtne kazne za obojicu, iako su do poslednjeg trenutka krivicu za ubistvo prebacivali na onog drugog.

Sud je, zbog kriminalne Lisovčeve prošlosti, poverovao Gutiću, ali je i njega osudio na smrt kao saizvršioca. Streljani su u februaru 1969. u posebnoj podrumskoj prostoriji Centralnog zatvora u Beogradu. Bilo je to poslednje izvršenje najteže kazne u našem glavnom gradu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija