• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

02.03.2024

09:52

Majka preminule porodilje iz Vlasotinca očajna i u šoku: Još nemamo sve informacije

Shutterstock/printscreen

Vesti

Majka preminule porodilje iz Vlasotinca očajna i u šoku: Još nemamo sve informacije

Podeli vest

Ja sam izgubila ono što sam imala. Ostali smo bez oka, i sad ništa ne vredi. Nikakve izjave nećemo da dajemo. Još nemamo ni sve informacije o tome šta se dogodilo. Ni obdukcija nije gotova. Piše se svašta, ali može da se priča tek kad saznamo zašto smo i kako izgubili dete. Pa ni tad.

Ovo je rekla majka D. L. (31) iz Vlasotinca, koja je u četvrtak ujutru preminula na ginekologiji u Nišu, dva dana nakon što je carskim rezom u Opštoj bolnici u Leskovcu rodila zdravog dečaka. Porodica nesrećne žene je u šoku. Ne mogu da veruju šta ih je snašlo, posle velike sreće u septembra prošle godine, kada su proslavili njeno venčanje, pišu Novosti.

Dok se u obe zdravstvene ustanove sprovode unutrašnje kontrole i vanredni nadzor, u porodičnom okruženju preminule porodilje pričaju da je njena trudnoća protekla bez problema, "osim što je pri kraju imala malo povišen krvni pritisak".

Kako se saznaje, u bolnicu je primljena zbog sumnje na preeklampsiju, ozbiljno stanje koje može da ugrozi život trudnice i bebe, pa je zbog mogućih komplikacija doneta odluka da joj se preventivno uradi carski rez. U leskovačkoj Opštoj bolnici juče je, po nalogu Ministarstva zdravlja, bila četvoročlana stručna komisija čiji je zadatak da sprovede spoljašni stručni nadzor.

Foto: printscreen facebook

 

 

Ista komisija, sa istim zadatkom je potom bila i UKC Niš. Vlasotinčnka je u leskovačkoj Opštoj bolnici u utorak, carskim rezom, rodila zdravog dečaka, ali je posle porođaja počela obilno da krvari zbog čega je, u sredu, upućena u niški UKC, gde je u četvrtak u ranim jutarnjim satima, uprkos hitnom hirurškom zahvatu i naporima lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo da je spasu, preminula. Ekspertska komisija u Opštoj bolnici u Leskovcu je pregledala dokumentaciju i preduzela neophodne korake i mere kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u lečenju.

- Ljudi su uradili svoj posao. Bili smo tu da im pružimo sve informacije koje su im potrebne - kazao je dr Nebojša Dimitrijević, direktor leskovačke Opšte bolnice. On je u sredu uveče najavio ovu eksternu proveru kvaliteta rada, pored unutrašnje provere koja se obavlja po njegovom nalogu.

Stručna komisija, koju je formirao, je takođe odmah počela sa radom.

- Pregledana je kompletna dokumentacija vođena tokom trudnoće, tokom porođaja, kao i nakon carskog reza. Razgovaralo se sa ginekologom koji je obavio carski rez, ali i sa ostalim osobljem koje je bilo u sali tokom porođaja. Proveriće se postupanje od prijema pacijentkinje u našu bolnicu sve dok nije upućena u niški Klinički centar - istakao je dr Dimitrijević, i dodao da će ti rezultati biti dostavljeni eksternoj komisiji koja će objediniti dokumentaciju.

U prvo vreme, posle operacije, porodilja se osećala dobro, ali je njeno stanje kasnije počelo da se komplikuje. Imala je nizak nivo trombocita, a stanje joj se nije popravljalo ni nakon neophodne terapije.

U Niš je stigla, kako je saopšteno, u veoma teškom stanju. Prema prvim informacijama dr Dimitrijevića, od kolega iz Niša, porodilja je imala diseminovanu intravaskularnu koagulopatiju (DIK), odnosno krvarila je iz svih organa, a u takvim slučajevima lekari malo toga mogu da učine.

Zaštitnik: Rok za rezultate 15 dana

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti rada leskovačke Opšte bolnice i Ministarstva zdravlja posle smrti porodilje D. L. Od bolnice u Leskovcu se traži da, u roku od 15 dana, dostavi rezultate unutrašnje provere i informacije o sprovedenim merama, a od Ministarstva zdravlja podaci o nadzoru zdravstvenih ustanova u Leskovcu, Nišu i Domu zdravlja u Vlasotincu, u kojem je vođena trudnoća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija