• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.01.2024

18:00

Upijaju vlagu i toksine! Ove 4 sobne biljke sprečavaju pojavu buđi u kući (FOTO)

Shutterstock

Dom i porodica

Upijaju vlagu i toksine! Ove 4 sobne biljke sprečavaju pojavu buđi u kući (FOTO)

Podeli vest

Buđ i kondenzacija se javljaju na mestima sa više vlage, a određene biljke mogu pomoći u njihovom eliminisanju.

Buđ i kondenzacija u domu mogu da budu problem sa kojim se nije lako izboriti.

Iako mislite da sobne biljke vašem domu daju samo zelenilo i svežinu,  one su zapravo veoma korisne -  odlično upijaju toksine iz vazduha i suzbijaju vlagu koja dovodi do buđi.

Budući da buđ i kondenzacija obično napreduju na mestima sa više vlage, biljke mogu da pomognu da se ovaj problem reši. Sobe s biljkama imaju 50 do 60 posto manje buđi i bakterija nego one bez njih.

Evo koje biljke su posebno dobre za rešavanje ovog problema:

Bršljan

Bršljan je odlična biljka za početnike koji žele da se reše buđi. Prema stručnjacima iz "Gardening Expressa", ova biljka ne samo da pomoću lišća može ukloniti buđ, već i druge bakterije koje se prenose vazduhom.

Bršljan je prilično lak za održavanje pa se ne morate previše brinuti o tome kako će preživeti. Samo ne zaboravite da ga držite podalje od kućnih ljubimaca jer je za njih otrovan.

Foto: Shuterstock

 

Orhideje

Ako želite da se rešite plesni i kondenzacije, ali radije bi da vam dom krasi neka lepša biljka, orhideje su pravi izbor.

 -Ne samo da će prekrasno dekorisati vaš dom, već i pomažu u smanjivanju vlage u domu. Sve svoje hranjive materije i vlagu dobijaju iz vazduha oko sebe - kaže stručnjak hortikulture Kris Bonet.

Najbolje mesto za orhideje je jako, ali ne direktno svetlo.

- Vole redovno zalivanje, po mogućnosti kišnicom ili prokuvanom vodom, a ne vodom iz slavine - poručuju iz Kraljevskog hortikulturnog društva.

Foto: Shuterstock

 

 

Ljiljani mira

Ova biljka prekrasnih belih latica odlična je opcija ako treba da uništite plesan na senovitim mestima u vašoj kući, budući da uspeva van sunčeve svetlosti.

"Balcony Garden Web" objasnio je da ljiljan mira ima mnogo skrivenih prednosti:

- Peace Lily voli da boravi u vlažnim uslovima, držanje u kupatilu ne samo da će stvoriti povoljne uslove za nju, već će i apsorbovati višak vlage iz okolnog vazduha.

Foto: Shuterstock

 

 

Kućna palma

Palme se često postavljaju u kupatilo jer jako dobro upijaju vlagu, ali možete ih staviti i na druga mesta u vašem domu gde primetite kondenzaciju ili buđ.

Kris Bonet poručuje:

- Sorte na koje treba obratiti pažnju uključuju areka palme, bambusove palme, žensku palmu, patuljastu palmu urme i palmu trske.

Za optimalno zdravlje, ove sjajne biljke trebalo bi da budu vlažne, ali ne natopljene vodom i u prostorima s indirektnom sunčevom svetlošću, objasnili su stručnjaci.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija