• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

19.03.2024

12:20

"Moja ćerka bukvalno jede kuću!" Devojčica (3) hrani se staklom, zidovima, nameštajem - Pati od retkog poremećaja

Shutterstock

Dom i porodica

"Moja ćerka bukvalno jede kuću!" Devojčica (3) hrani se staklom, zidovima, nameštajem - Pati od retkog poremećaja

Podeli vest

Bespomoćna majka dvoje dece otkrila je kako njena ćerka pati od retkog stanja u kojem bukvalno"jede sve po kući" - uključujući zidove, kauč i staklo.

Stejsi (25) iz Velsa, mora neprestano da pazi na trogodišnju ćerku Vinter kako bi prestala da jede potencijalno opasne predmete po kući. 

Njeno dete pati od neobičnog poremećaja ishrane koji kod obolelih izaziva želju za nejestivim kućnim predmetima.

Malena devojčica je čak uhvaćena kako razbija ram za fotografije i pokušava da pojede krhotine stakla, a čak je u usta uzela i komad iz potpuno novog kauča.

- Ona bukvalno jede celu kućuKupila sam potpuno nov kauč, a ona je iz njega izvadila komade sunđera. Stalno je nervozna sa normalnom hranom hranom i pre će uzeti da jede sunđer iz kauča  - rekla je Stejsi za Dailymail. 

Stajesi, majka od Vinter prvi put je primetila neobične prehrambene navike svoje ćerke dok je bila beba, ali nije obraćala pažnju dok nije preraslo u problem.

Otkako su se Vinterine žudnje pogoršale, majka je očajnički molila za pomoć i nadzirala je 24/7.

Ona je shvatila da joj ćerka takođe ima i autizam, jer jede delove zida, sunđere od sofe i grize rubove stolice za hranjenje.

Devojčica je počela da se budi noću i grize delove kreveca, kao i ćebence sa kojim se pokrivala. 

Roditelji su stalno u pripravnosti zbog njenog stanja i pokušavaju da skrenu pažnju drugim roditeljima svojim problemom koji imaju u porodici. 

- Razbila je oko osam ramova za fotografije i pokušala da pojede staklo. Bez obzira na sve ona pored nas nađe način  da jede stvari koje ne bi smela. Srećom, nikada se nije povredila jer je pomno pratim. Ali to je posao s punim radnim vremenom - kaže očajna majka. 

Vinter je normalno napredovala od rođenja, što se tiče govora i hoda sve do otprilike 13 kada su se stvari promenile preko noći.

Postala je teška za komunikaciju, a navike u ishrani su joj se promenile. 

Stejsi je kontaktirala svoju patronažnu sestru koja je uputila lekaru koji su joj rekli da njena ćerka ima poremećaj u ishrani.

Stejsi je tada rekla:

- Bebe uvek stavljaju stvari u usta, ali kada je ona to često počela da radi, počela sam da mislim da to nije normalno. Ovo može biti češća kod dece koja imaju autizam, što ima i Vinter. Mislim da je to senzorna stvar, da žudi za različitim stvarima. Ona ima vrlo ozbiljan autizam, što znači da ne govori puno i ima neke probleme u ponašanju. Deca sa autizmom vole stvari koje mogu da dodirnu i zvukove. Imam ogrlicu za žvakanje posebno dizajniranu za ljude sa tim problemom, koju može da žvaće - kaže Stejsi i dodaje:

- Takođe, dajem joj testenine različitih oblika koje može da jede, dodiruje i igra se sa njima. Lekari su rekli da ne može puno da se učini. Nije dobro za nju, ali nije nimalo opasno sve dok to nije staklo. Samo moram da je stalno držim na oku i pazim i nadam se da će to jednog dana prerasti. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija