• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.02.2024

17:00

Taksi vozila budućnosti neće imati vozača! Evo kako će izgledati vožnja (VIDEO)

Shuterstock

Hi-Tech

Taksi vozila budućnosti neće imati vozača! Evo kako će izgledati vožnja (VIDEO)

Podeli vest

Nemački startap predstavio je nova taksi vozila koja nemaju vozača.

Zamislite da pozovete taksi, otvorite vrata automobila u kojima nema nikoga, a glas iz zvučnika vam kaže da sednete i da ćete brzo stići na svoje odredište.

Berlinska kompanija "Vay" predstavila je taksi vozila bez vozača.

- Godinama nam je obećavano da će robotski taksiji uskoro početi da voze. Dosta nam je praznih obećanja i sada nudimo alternativu koja radi - kaže osnivač Tomas fon der Ohe.

- Vozači taksija naše kopmpanije svoj radni dan provode u kancelariji, sedeći na stolici koja pomalo liči na one iz trkačkih automobila u igraonici. Ispred vozača su tri monitora, volan, pedale za gas i kočnice, baš kao u normalnom automobilu. Radno vreme za prevoz putnika nije određeno, a na kraju je vožnja za kupca jeftinija za oko 30 odsto - objašnjava Tomas fon der Ohe.

Još smo daleko od prave kućne kancelarije za taksiste, jer "Vai" mora da obezbedi pouzdanost usluge, što je moguće samo uz veoma dobre kablove i računarsku snagu.

Video prenos se odvija putem mobilnih komunikacija, iz bezbednosnih razloga preko više veza i radio mreža u isto vreme.Vozač u  kancelariji ima pogled na put kroz kameru na automobilu.

Taksi usluga bez vozača već je počela u Las Vegasu, a očekuje se da počne da funkcioniše u Nemačkoj.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija