• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.08.2023

10:29

Spektakl na nebu! U avgustu će se dva puta pojaviti supermesec - sledeći put za 14 godina

Shutterstock

Horoskop

Spektakl na nebu! U avgustu će se dva puta pojaviti supermesec - sledeći put za 14 godina

Podeli vest

U avgustu će se na nebu dva puta pojaviti "supermesec", što je retkost, a drugi "supermesec" u istom mesecu predstavlja redak fenomen poznat kao "plavi mesec", piše "Skaj njuz".

Prvi put "supermesec" se pojavio u noći između 31. jula i 1. avgusta, a drugi će biti 30 dana kasnije. Prvi put Mesec će biti na udaljenosti od 357.530 kilometara od Zemlje, a drugi put će biti nešto bliži, na 357.344 kilometara.

Foto: Shutterstock

Pun Mesec danas u 20:33 časova

 

Poslednji put su se dva "supermeseca" pojavila u istom mesecu 2018. godine, a sledeći takav fenomen se neće dogoditi pre 2037. godine, tvrde astronomi.

Fenomen "supermeseca" se dešava kada je pun Mesec blizu svoje najbliže tačke Zemlji, tako da izgleda do 14 odsto veći i 30 odsto svetliji u poređenju sa situacijim kada je najudaljeniji.

Pored toga, 1. avgusta će na nebu biti vidljivi i Merkur i Mars, navodi britanski list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija