• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer.rs

30.11.2018

14:45

OBLIK TELA I PRVI UTISAK: Krupniji su lenji i bezobzirni?!

Ljubav

OBLIK TELA I PRVI UTISAK: Krupniji su lenji i bezobzirni?!

Podeli vest

Ne sudi o knjizi na osnovu korica - čuli smo toliko puta. Ali ne vredi. Nečiju ličnost, uključujući i emotivnu stabilnost, dominaciju, pouzdanost, procenjujemo na osnovu oblika lica, pokazale su ranije studije. Nova studija objavljena u magazinu "Psihološka nauka" pokazala je da o drugima sudimo i na osnovu njihovog oblika tela

Autorka studije Jing Hu sa Univerziteta Teksas u Dalasu kaže da su želeli da vide da li ljudi donose sud o nečijoj lenjosti, entuzijazmu ili antipatičnosti samo na osnovu oblika tela.

Da bi to ustanovili, dizajnirali su 140 realističnih 3D modela, pola muških, pola ženskih. Zatim su zamolili ispitanike, njih 76 da pogledaju modele, iz dva ugla. Takođe, dali su ispitanicima spisak od 30 osobina i zamolili ih da dodele osobinu određenom modelu. Ispostavilo se da su krupnijim telima dodeljivane negativne osobine poput lenjosti i bezobzirnosti. Vitkijim telima su pripisivane pozitivnije osobine, poput samouverenosti i poleta.

Dalje, obliku tela kruškolike građe sa užim ramenima dodeljivane su aktivne osobine, poput sklonosti ka raspravama, ekstravertnosti, dok je obliji oblik tela "dobijao" pasivnije osobine, poput pouzdanosti, stidljivosti, nežnosti, brižnosti. Kako ističu naučnici, ovo treba da imamo u vidu kad upoznajemo nekoga i formiramo prvi utisak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija