• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dailymail.co.uk

19.10.2015

12:08

NEVROVATNO OTKRIĆE Gljivice u mozgu uzrok opasne bolesti?

Ljubav

NEVROVATNO OTKRIĆE Gljivice u mozgu uzrok opasne bolesti?

Podeli vest

U sivoj materiji i krvnim sudovima svih osoba kod kojih je dijagnostikovana demencija, pronađeni su kvasac i buđ, dok, nasuprot tome, kod zdravih ljudi nije bilo gljivica

Španski istraživači veruju da bi gljivična infekcija mogla lako da objasni sve simptome Alchajmera, uključujući sporo napredovanje, te da su gljivice uzrok ove neurodegenerativne bolesti, piše "Dejli mejl".


Naučnici Univerziteta u Madridu otkrili su tragove nekoliko tipova gljivica u mozgu 11 umrlih lica kod kojih je prethodno dijagnostikovan Alchajmer.

Oni tvrde da različiti tipovi gljivica mogu da pomognu da se objasni zašto se ova bolest različito manifestuje od pacijenta do pacijenta.

Ukoliko je tačno da bolest uzrokuju gljivice, to znači da bi postojeći antigljivični lekovi mogli da budu moćno oružje u borbi protiv ove bolesti.

Vođa tima naučnika Luis Karasko rekao je da su potrebna dodatna klinička testiranja radi utvrđivanja efekata gljivične infekcije. "Postoji veliki broj veoma efikasnih antigljivičnih jedinjenja sa niskim nivoom toksičnosti", rekao je on.

Prošlog meseca, britanski naučnici izneli su teoriju da se infekcija širi transfuzijom krvi, operativnim i stomatološkim zahvatom.

Ranije je smatrano da Alchajmerovu bolest uzrokuju loši geni ili kombinacija loše sreće i starosti, podseća "Dejli mejl".

Ova istraživanja mogla bi dodatno istaći bojazan da Alchajmer prelazi sa osobe na osobu, odnosno da je reč o zaraznoj bolesti.

Nova saznanja mogla bi da vode novim načinima lečenja bolesti koja ljudima oduzima moć govora, pamćenja, ali i dostojanstvo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija