• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.11.2015

18:31

PRVA POMOĆ ZA TRUDNICE Kad ne sme lek, dobar je med!

Ljubav

PRVA POMOĆ ZA TRUDNICE Kad ne sme lek, dobar je med!

Podeli vest

Radi zaštite ploda od uticaja medikamenata najbolje je da zimske boljke sprečavate prirodnim sredstvima - kupkama, čajevima, inhalacijom

Grip i prehlada tokom trudnoće, naročito u prva tri meseca, vrlo su neprijatni jer se budućim mamama mnogi lekovi ne dozvoljavaju. U prvom tromesečju formiraju se bebini organi i tada treba izbegavati primenu bilo kog leka. Međutim, u pomoć uvek može priteći narodna medicina, koja je lečila i mnoge prethodne generacije, piše "Yumama".

Prehlada se u trudnoći obično manifestuje kroz kašalj, bolno grlo, začepljen nos, blagu groznicu, pa i glavobolje. Najvažnije je da se mnogo odmarate i hidrirate prirodnim sokovima od voća i povrća, kao i čajevima. Za začepljen nos najbolje je inhaliranje. Možete se naparavati na pari čaja od žalfije ili kada u vrelu vodu stavite nekoliko kapi eukaliptusovog ulja. Dobro će vam doći i ako boravite bar 10 minuta u kupatilu u kom ste pustili vrelu vodu da teče.

Bolno grlo i kašalj ublažiće topli napitak - limun i med pomešani u toploj vodi. Dozvoljene su i određene pastile na biljnoj bazi, ali pre nego što počnete da ih koristite, konsultujte se sa lekarom. Grlo možete ispirati i jačim čajem od žalfije. Čaj nemojte piti, obično ga zabranjuju trudnicama, samo ispirajte grlo i ispljunite. Ponavljajte nekoliko puta u toku dana. Neke žene tvrde da su im pomogle i obloge od krompira. Skuvajte nekoliko krompirića i izgnječite ih, pa ih namažite na vrat i umotajte krpama i šalom. Grlo možete ispirati i mešavinom morske soli i tople vode (1/4 kašičice na 2 dl tople vode).

Glavobolja i groznica - u ovom slučaju se trudite da ojačate organizam limunom, čajevima, brusnicom, belim lukom. Nakon savetovanja sa lekarom možete da dobijete i paracetamol (u propisanim dozama za trudnice).

Grip vas u trudnoći zaista može "oboriti". Nastupaju groznica, glavobolja, hladnoća, bolovi u mišićima, slabost i gubitak apetita. Organizam i imunitet ojačajte zdravim izvorima vitamina i minerala. Pijte mnogo tečnosti i konsultujte se s lekarom o daljim koracima. Naravno, mnogo odmora i prestanak rada su ključni za ozdravljenje. Iako vam nije do jela, pojedite bar voće, tost, topli napitak...
Ukoliko dobijete temperaturu, trudite se da je skinete na prirodan način, ali ako poraste iznad 38,5 Celzijusa, potražite pomoć doktora, koji će vam najverovatnije propisati lekove.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija