• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

15.05.2017

17:35

OD BANANA DO PASULJA: Hrana koja snižava pritisak!

Ljubav

OD BANANA DO PASULJA: Hrana koja snižava pritisak!

Podeli vest

Kako na mnoge uzročnike hipertenyije ne može da se utiče, stručnjaci savetuju da pokušamo da korigujemo makar one koji zavise od nas

Arterijska hipertenzija je najmasovnija nezarazna bolest u svetu od koje boluje gotovo milijardu ljudi. Problem sa povišenim pritiskom ima 26 odsto odraslog stanovništva u svetu, dok se u Srbiji s tom zdravstvenom poteškoćom suočava 46,5 odsto starijih od 25 godina. Kako na mnoge uzročnike ne može da se utiče, stručnjaci savetuju da pokušamo da korigujemo makar one koji zavise od nas. Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na izbor namirnica, jer ima onih koje prirodno snižavaju visoke vrednosti krvnog pritiska.

46,5
odsto starijih od 25 godina u Srbiji ima hipertenziju

Voće i naročito neke vrste povrća, poput cvekle, treba jesti u većim količinama jer snižavaju nivo natrijuma u krvi, omekšavaju krvne sudove i smanjuju LDL holesterol. Povrće je, uz to, puno vlakana koja pomažu da se reguliše šećer u krvi i time dovode u ravnotežu ceo organizam i umanjuju glad.

Značaj vode

U mnogim slučajevima problem sa pritiskom nastaje zbog nedovoljnog unosa tečnosti tokom dana. Ako ne možete da kontrolišete uzimanje vode, ujutru napunite flašu od dva litra, i do kraja dana je popijte. U slučajevima iznenadnog skoka pritiska stručnjaci savetuju da se popije odjednom, u velikim gutljajima, veća čaša vode.

S druge strane, slana hrana može da povisi krvni pritisak, naročito jer s godinama i slabljenjem čula ukusa ljudi imaju tendenciju da unose više soli. Lekari stoga preporučuju manje od 1.500 mg natrijuma dnevno za osobe starije od 50 godina. Većina soli skrivena je u prerađenoj hrani, te je najbolje da proverite etikete i odaberite proizvode s najmanje natrijuma.

Povrće je puno vlakana koja pomažu da se reguliše šećer u krvi i time dovode u ravnotežu ceo organizam i umanjuju glad

Prilikom dodavanja soli, imajte na umu da jedna četvrtina kašičice sadrži 575 mg natrijuma. Zato je bolje so zameniti drugim začinima, poput origana, kajenskog bibera, belog luka, bosiljka, đumbira... Ne zaboravite da hleb i peciva imaju dosta skrivene soli i drugih dodataka, što loše utiče na pritisak.

Pixabay

Supernamirnice za snižavanje pritiska

o Limun je pun kalijuma koji čisti natrijum iz tela, a vitamin C uništava slobodne radikale. Sok od limuna povoljno utiče na sistolički (gornji) pritisak.

o Banane su zbog kalijuma izuzetno važne za zdravlje srca i krvnih sudova. Preporučuje se da jedete dve dnevno.

o Beli luk otpušta azotni oksid koji omekšava krvne sudove. Posebno dobro deluje na regulaciju sistoličkog pritiska.

o Cvekla sadrži betain koji smanjuje upalne procese u organizmu i pomaže u čišćenju masne jetre.

o Kivi sadrži sva tri neophodna minerala - magnezijum, kalijum i kalcijum. U plodu te biljke ih nema mnogo, ali je značajno to što se nalaze u idealnoj kombinaciji, koja pomaže u rešavanju problema visokog krvnog pritiska.

o Beli pasulj sadrži dosta minerala, a naročito su značajni kalijum i magnezijum. Preporuka je da se pasulj skuva u vodi, začini po ukusu, i jede uz dodatak nekoliko kapi maslinovog ulja.


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija