• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.05.2019

14:37

OTKRIVENI GENI ZA DUG ŽIVOT! Smanjuju šansu za demenciju

Ljubav

OTKRIVENI GENI ZA DUG ŽIVOT! Smanjuju šansu za demenciju

Podeli vest

Istraživači Univerzitetskog medicinskog centra (UMC) u Amsterdamu otkrili su retku genetsku varijaciju koja u velikoj meri smanjuje šansu za Alćajmerovu bolest i još dva oblika demencije

Pored toga, moguće je da ovaj gen povećava šansu za duži život, objavljeno je juče u naučnom časopisu Acta.

Neuropahologica, a prenela je holandska televizija NOS. 

Prema informacijama objavljenim u članku, ovo izuzetno važno otkriće donosi nove mogućnosti u razvoju leka za Alćajmerovu bolest, ali i druge oblike demencije koje se za sada ne mogu lečiti.

Naučnici očekuju da će ih otkriće ovog gena zaduženog za regulaciju sistema za čišćenja mozga od otpada, dovesti korak bliže leku za Alćajmerovu bolest.

MOĆNE ROTKVICE - ljutkasta poslastica pomaže kod mršavljenja, čisti bubrege, pospešuje probavu!



Istraživanje koje vodi klinički genetičar Hene Holstehe u UMC u Amsterdamu obavlja se nad šesnaest različitih grupa populacije u 60 istraživačkih instituta u Ervropi i Severnoj i Južnoj Americi. 

Hene Holsteha poznata je po svom genetskom istraživanju kod osoba starijih od 100 godina, koji su i u ovom otkriću imali važnu ulogu.

U jednom od ranijih istraživanja genetska varijanta Rs 72824905 dovedena je u vezu sa zaštitom od Alćajmerove bolesti, ali kako je ovaj gen izuzetno redak - tek jedna od sto osoba sa evropskim precima ima ovaj gen - sada su analizirani podaci 53.000 osobe iz Evrope i Severne Amerike, čime je povećan broj osoba sa ovim genom koji su učestvovali u istraživanju. 

Rezultati istraživanja su spektakularni: osobe sa genom Rs 72824905 imaju upola manju šansu da obole od Alćajmerove bolesti, frontotemporalne demencije i demencije sa Levijevim telima (DLT). Uticaj ovog gena na razvoj vaskularne demencije nije obuhvaćen ovim istraživanjem.

Foto: Pixabay



Naučnici su se nadali da novootkriveni gen ima zaštitnu ulogu i u razvijanju Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i amiotrofične lateralne skleroze (ALS), ali to nije slučaj.

Uloga gena Rs 72824905 dovodi se i u vezu sa dužim životom. 

Osobe sa ovim genom starije od 90 godina, čiji su podaci analizirani, žive u proseku godinu dana duže, ali kako je analizirana grupa relativno mala, nije moguće isključiti slučajnost.

Ipak, jedinstena grupa osoba starijih od 100 godina, iz istog istraživanja, dva puta češće je u posedstvu ovog gena. Jedan od nosioca gena, zdrava žena od 104 godine, pored novootkrivenog gena, čak nosi i dva gena koji kod drugih pacijenata izazivaju izuzetno brzu proizvodnju štetnih proteina u moždanim ćelijma. 

Nosioci ta dva gena često u mlađem uzrastu oboljevaju od demencije, dok su stogodišnjaci nosioci ovih gena izuzetno retki.

Foto: Pixabay



Međutim, gen Rs 72824905 izgleda da ima zaštitnu ulogu u proizvodnji ovog proteina: kod pacijenata koji imaju problema sa pamćenjem ali su i nosioci ovog gena, proces proizvodnje štetnih proteina u moždanim ćelijama je znatno sporiji. Upravo zbog toga naučnici veruju da će otkrićem načina na koji ovaj gen funkcioniše, biti znatno bliže leku za Alćajmerovu bolest.

Pri oblicima demencije koje je istraživanje obuhvatilo, moždane ćelije odumiru usled proizvodnje štetnih proteina u njima. 

Iako još ovek nije poznato na koji tačno način do toga dolazi, naučnici veruju da je značajnim delom uzrokovano činjenicom da sistem za čišćenje mozga od otpada sa godinama sve slabije funkcioniše.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17