• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nezavisne.com

28.05.2019

11:13

MOĆNE ROTKVICE - ljutkasta poslastica pomaže kod mršavljenja, čisti bubrege, pospešuje probavu!

Ljubav

MOĆNE ROTKVICE - ljutkasta poslastica pomaže kod mršavljenja, čisti bubrege, pospešuje probavu!

Podeli vest

Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma. Sumporni heterozidi daju rotkvici specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam. Na varenje najbolje utiču kada se jedu sveže i sirove, pa ih jedite kao salatu ili prosto grickajte i na taj način ubrzajte vaš metabolizam

Kada kupujete rotkvice, obratite pažnju da budu čvrste i crvene. Ako su čvrste, to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su meke, velika je verovatnoća da su šupljikave i gorke. Nakon kupovine, odstranite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, to može prouzrokovati stvaranje vlage koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u frižideru najviše pet do sedam dana.

1. Čiste disajne puteve


Rotkvice pomažu kod hroničnih oboljenja disajnih puteva i deluju kao prirodni inhalator. One, naime, pozitvno deluju na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se preporučuju svima koji imaju problema sa začepljenjim nosom, čestim upalama sinusa i infekcijama dijasnih puteva, te boluju od astme ili bronhitisa.

2. Jačaju srce i regulišu šećer u krvi


Vlakna, vitamini i minerali iz rotkvice poboljšaće zdravlje kardiovaskularnog sistema jer snižavaju holesterol, sprečavaju dijabetes, regulišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

3. Pospešuju rad probavnog sistema


Jedenjem rotkvica stimulišete rad jetre i žučne kese i čistite krv. Vlakna iz rotkvica podstiču lučenje probavnih sokova i regulišu pražnjenje creva, pa organizam lakše izbacuje toksine, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.

4. Čiste bubrege


Pored svega, rotkvice sprečavaju infekcije urinarnog trakta. Sok od ove namirnice olakšava i najgore tegobe i skraćuje vreme trajanja infekcije. Međutim, zbog svog snažnog delovanja na rad ovih organa, ne preporučuje se osobama sa oboljenjima bubrega, kao ni onima koji pate od čira na dvanaestopalačnom crevu.

LEPI I ZDRAVI UZ TREŠNJE! Boje od analgetika, čuvaju kosti, sprečavaju srčane bolesti...

5. Štite urinarni trakt od infekcija


Pored toga što čisti bubrege, ovo povrće je vrlo efektno i u sprečavanju infekcija urinarnog trakta. Sok od rotkvica, najbolje ne čist, već sa dodacima i drugog povrća i voća, poput šargarepe i jabuka, može da ublaži simptome, kao i peckanje tokom infekcije urinarnog trakta, te da pomogne da se infekcija brže izleči.

Foto: Shutterstock

6. Hemoroidi


S obzirom da je ova namirnica bogata vlaknima i vitaminima koji regulišu probavu, zadržava vodu i leči zatvor, ona je odličan borac i protiv hemoroida. Ovo ukusno crveno povrće odlično je za detoksikaciju, a njegovi lekoviti sastojci pomažu bržem zaceljenju hemoroida.

7. Lakše mršavljenje


Ovo povrće sadrži visok procenat vode i vlakana, ali veoma malo kalorija, pa je idealno za one koji žele da skinu koji kilogram viška nakupljen tokom zime. One obiluju hranljivim sastojcima zbog čega brzo i lako zadovoljavaju glad, a sadrže i puno vode i na taj način vam pomažu da smršate ili pak održite vitku figuru.

8. Nega kože i lepota


Ovo povrće deluje protivupalno, sadrži vitamin C i antioksidante zbog čega je odlično za kožu. Sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena, osa… Ova lekovita tečnost, naime, smanjuje bol i oticanje nakon uboda insekta, te smiruje pogođeno područje i smiruje otok.

Foto: Shutterstock

Ova namirnica pomaže i u borbi protiv bubuljica i akni, čak i najupornijih i najproblematičnijih, a u ove svrhe možete piti sok, ali i nanositi masku napravljenu od ove namirnice. Masku možete lako napraviti i sami tako što ćete rotkvice samleti u blenderu, a potom dobijenu smesu pomešati sa malo vode. Masku nanesite na lice nežno trljajući vrhovima prstiju. Umijte se, pokupite višak vode peškirom i sačekajte 5 minuta da se koža u potpunosti osuši.

Takođe, ishrana obogaćena ovom namirnicom dobra je i za zdravlje vaše kose, koja će ako rotkvice jedete redovno biti zdravija i sjajnija, a sok od ove namirnice delotvoran je lek i protiv peruti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija