• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.04.2022

13:10

PIJETE KAFU ODMAH POSLE BUĐENJA? Evo zašto to ne treba da radite

Pixabay

Ljubav

PIJETE KAFU ODMAH POSLE BUĐENJA? Evo zašto to ne treba da radite

Podeli vest

Posle buđenja i jutarnje higijene 80 odsto ljudi popije kafu

Uprkos upozorenjima da kafa "na prazan želudac" šteti zdravlju, mnogi i ne znaju konkretno zbog čega.

Evo šta se događa u telu kada kafu popijete na prazan želudac:

1. Povećava se količina želudačne kiseline, koja uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osećati tokom celog dana. Ako vam se to često dešava, vremenom može doći do ozbiljnijih problema poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa.

Kafa je opasna ako stoji više od dva sata.

2. Možda vam zvuči neverovatno, ali kafa na prazan želudac ne umiruje, već povećava osećaj stresa. S druge strane, hrana i probava mogu delovati umirujuće na naš organizam. Da biste umanjili negativan učinak kafe na nervni sistem, uz kafu uvek pojedite nešto.

Foto: Shutterstock

Kafa

3. Glavni razlog zbog kog kafa povećava osećaj stresa je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Prva jutarnja kafa može da poremeti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj zadovoljstva, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo da pijemo kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija