• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.I.

21.07.2022

07:16

UKOLIKO MISLITE da ne možete da smršate zbog HORMONSKOG DISBALANSA, onda PROVERITE ove 3 STVARI

Ljubav

UKOLIKO MISLITE da ne možete da smršate zbog HORMONSKOG DISBALANSA, onda PROVERITE ove 3 STVARI

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs o tome da je mnogim osobama hormonski disbalans izgovor da ne mogu da skinu kilograme

Nutricionista Mirković objašnjava da hormonski disbalans može da bude jedan od uzroka gojaznosti.

 - Istina je da to može biti jedan od uzroka povećane težine odnosno apetita i zato je potrebno
proveriti -
navodi Branka.

Foto: Printscreen You TubeK1 Televizija

Branka Mitrović nutricionista

Ona je objasnila da je potrebno da proverite tri stavke ako mislite da ste gojazni zbog hormnoskog disbalansa. Istina je da uzrok može da bude potpuno drugačiji nego što mislite.

3 ključna uzroka

 

1. Utvrditi da li se radi o insulinskoj rezistenciji jer oscilacije u glukozi i insulinu posle uzimanja hrane može da pojačava potrebu za hranom. Treba posetiti endokrinologa izvaditi laboratoriju i sa nutricionistom utvrditi kako promeniti ishranu

2. Proveriti hormon grelin i leptin, hormon gladi i sitosti. Savet je da se u laboratorijama urade rezultati hormona, utvrditi uzrok i uz pomoć nutricioniste koji ima iskustva sa ovim hormonima promeni način ishrane. Mnoge izrazito vitke, čak mršave osobe pa i anoreksične imaju ovaj vid poremećaja i potrebno je i kod njih utvrditi ove hormone jer posledica poremećaja ovih hormona mogu da budu fatalne jer je prisutno stalno nepostojanje apetita i potrebe za hranom. Ranije se anoreksija lečila samo kao psihološki poremećaj u ishrani, a danas se zna da može da bude i posledica lošeg rada hormona grelina i leptina.

 

Foto: Shutterstock

3. Utvrditi da li postoje pogrešne navike u ishrani koje uzrokuju višak kilograma što je najčešći uzrok. Ipak treba proveriti insulinsku rezistenciju, hormone grelin i leptin. Voditi hronološki dnevnik 7 do 10 dana o količini obroka i učestalosti obroka, vremenom kada se uzimaju obroci i utvrditi uzrok. Preporuka je savet kako se ispravno hraniti da se skinu kilogrami, a ne ugrozi zdravlje. Pogrešne dijete dovode do brzog jo-jo efekta i obično budu jedne u nizu neuspešnih pokušaja da se reši problem.

Nutricionista Mirković objašnjava da resšvanje problema gojasnosti treba da bude trajno i da ne narušimo sebi zdravlje.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!
Politika

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!

Nosilac zajedničke liste 12 opozicionih stranaka i pokreta, Borislav Novaković, koji u kampanji tvrdi da se zalaže za uljudnost i transparentnost u politici, tukao se s policijom, lažno glasao iz Soluna, podržavao pajser brigade omladine Narodne stranke, i preršajno je osuđivan za privredne prestupe. Osim toga, primao je platu za posao na koji nije dolazio.

21.05.2024

10:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija