• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.05.2023

13:15 >> 12:57

MEDA IH PODSEĆA NA DOM! Igračke igraju ključnu ulogu u rastu i razvoju dece!

Shutterstock

Ljubav

MEDA IH PODSEĆA NA DOM! Igračke igraju ključnu ulogu u rastu i razvoju dece!

Podeli vest

Igračke su veliki psihološki fenomen jer pomažu detetu da iz stanja zavisnosti od roditelja pređe u samostalnost, kaže pedijatrijski klinički psiholog Kler Krou...

Mnogi roditelji znaju koliko je dramatičan trenutak kada dete izgubi svog omiljenog medu ili ćebence i koliko je teško naći adekvatnu zamenu. Kod veoma male dece nije ni važno da li je igračka izgubljena ili van domašaja, u drugoj prostoriji. Reakcija je ista, a suze i očaj teško se smiruju. Pedijatrijski klinički psiholog Kler Krou otkriva šta je uzrok ove veze i naglašava da plišane igračke igraju ključnu ulogu u rastu i razvoju dece.

Osećaj sigurnosti

- Igračke su veliki psihološki fenomen jer pomažu detetu da iz stanja zavisnosti od roditelja pređe u samostalnost. Igračka predstavlja deo roditelja, nešto što može da nosi sa sobom i nikada nije zamenljivo - ističe Krouova.

Ona napominje da je ovaj fenomen prvi put dokumentovao 1950. godine psiholog Donald Vinikot.

Foto: pexels.com

Omiljena igračka, zeka 

- To je sigurna baza, bukvalno zaštitna mreža. Igračka im omogućava da se lakše odvoje od roditelja tokom aktivnosti kao što je odlazak u vrtić. Deca, kada imaju nešto što ih podseća na dom, nose sa sobom osećaj sigurnosti i to im omogućava da izgrade samopouzdanje - kaže Krouova.

Manje je više

Psiholog dodaje da nema razloga za brigu zbog toga što i neka starija deca ostaju vezana za omiljene igračke. 

Foto: pexels.com

Igračke su deo doma i smiruju mališane

- U šesti razred ne dolaze sa igračkom u ruci. Oni se uglavnom bore da dođu do tačke u kojoj su srećni što igračka ostaje kod kuće. Takođe, njihova vezanost za igračku se s vremenom menja - ističe Krouova, napominjući da su igračke način razumevanja emocionalnog stanja deteta.

Ako se dete vraća iz vrtića ili od dadilje držeći igračku, to može da ukazuje na to da je došlo do situacije koja je uznemirila mališana. Psiholog ističe i da bi roditelji trebalo da uspore, umesto da deci stalno nude nove igračke.

- Kada detetu damo 10 različitih plišanih igračaka, drugo ćebe u kolicima, druga kolica za šetnju, drugačiji krevetac, to je zapravo sve previše. Nijedna stavka ne može da postane važna - zaključuje Krouova i predlaže da dete ima manje mogućnosti, kao i mogućnost da samostalno izabere omiljenu igračku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija