• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.12.2023

23:20

Kako izgleda brak posle pedesete? 5 stvari se menja, jedna u krevetu

Shutterstock

Ljubav

Kako izgleda brak posle pedesete? 5 stvari se menja, jedna u krevetu

Podeli vest

Posle niza godina zajedničkog života verovatno ste prošli sito i rešeto, pa bi ulazak u petu deceniju mogao da uvede neke promene u bračne vode.

Kažu da su peta i sedma godina braka najkritičnije za ljude koji su u stalnoj vezi ili braku. S druge strane, istraživanja pokazuju da su najsrećniji parovi oni koji su zajedno 20 i više godina. Povezali su se na svim nivoima, a ako imaju decu, sada su odrasla, pa par ima više vremena za sebe, nove aktivnosti i hobije.

Naravno, život nije med i mleko i sto parova se nađe u stotinu različitih situacija. Neki zaista uživaju, dok drugi razmišljaju o razvodu i novom početku. Činjenica je da vaš brak može da prođe kroz neke faze nakon pesedete. Izdvajamo pet stvari koje bi vam se mogle dogoditi.

Razmišljate o razvodu

Razvod braka je relativno česta pojava, a može se dogoditi bez obzira na godine. Međutim, u poslednje vreme, sve je veći broj takozvanih sivih razvoda, odnosno razvoda oko pedesete godine. "Sivi razvod" se najčešće ne dešava zbog nekog konkretnog problema, već je rezultat udaljavanja partnera. I dok jedni uživaju u činjenici da su im deca odrasla, kao i u zajednički provedenom vremenu, drugi shvataju da su se tokom godina udaljili. Često se dešava da parove, nažalost, zbliže deca, a onda kada ona odrastu, shvate da nisu srećni jedno s drugim.

Foto: Shutterstock

Sindom praznog gnezda ponekad razara brak

Sada, kada su se deca iselila iz kuće ili su bar postala manje zavisna od njih, parovi mogu da vide šta žele od života. Zato su pedesete često godine velikih životnih promena. Naravno, ako ste se ranije venčali, isto se može desiti i u četrdesetim.

Seks redak, ali ljubavi ima

Nemojte misliti da su svi osuđeni na razvod. U dugim vezama seks je obično nešto ređi. Često se dešava da parovi shvate da je kvalitet važniji od kvantiteta. Možda nemate vremena ili kondicije da to radite par puta nedeljno, ali seks u pedesetim zaista može da bude odličan. Možete isprobati nove poze, koristiti seks-igračke i lubrikante, biti slobodni i neopterećeni, piše 24 sata.

Važno je da održavate onoliko fizičkog kontakta koliko vam je prijatno, a to uključuje poljupce, zagrljaje i milovanja. Međutim, primetno je da se posle pedesete parovi više oslanjaju na emotivnu bliskost i iskazivanje ljubavi na druge načine.

Povezujete se na novom nivou

Vreme i zajednička iskustva mogu da vas još više zbliže. Ako se osvrnete na sve što ste uradili, izgradili i stvorili kao par, možda ćete osetiti neverovatan osećaj ponosa i zadovoljstva. Naravno, velike su šanse da je bilo uspona i padova, pa čak i kriza, ali retko ko ih nema.

Foto: Shutterstock

Srećniji ste nego ikada

Sve je to deo života i sjajno je ako ste sada srećniji nego ikada. Pogotovo ako su vaša deca odrasla u dobre i uspešne ljude.

Poverenje u finansije

Nakon nekoliko decenija zajedničke štednje i planiranja, parovi su generalno opušteniji i finansijski sigurniji. Verovatno ste stekli dovoljno poverenja da ne morate da ispitujete koliko i na šta je druga strana potrošila. Poverenje jača brak, zapravo, ono je njegov temelj.

Jači nego ikad pre

Vaša ljubav je zrela, a vaša veza puna poštovanja i podrške. Možda su teški trenuci koje ste prebrodili iza vas, pa sada kao tim malo-pomalo stižete do svojih ciljeva. Naravno, još možete postići mnogo toga, ali s puno ljubavi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija