HEDONIZAM sa REŠETKE! Lepljivi BATACI, KRMENADLE sa jogurtom, REBARCA... i ostalo MESO NA ŽARU! /RECEPTI/
Podeli vest
Kod pripreme mesa postoje dve škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji premazuju meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ga izvade na tanjir. Naš predlog je da meso ipak marinirate unapred, najbolje dan ranije, osim ribe, koja se začinjava pre pečenja
Prednosti roštilja i piknika, koji se tradicionalno neguju tokom prvomajskih praznika, brojne su. Prva je u neformalnosti takvih susreta, jer sve je prirodno i spontano, nema komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od kuvanja. Oni pametni koriste plastične tanjire, oni dobro organizovani naručuju prijateljima šta da sa sobom ponesu. To je onda pravi užitak za sve, posebno domaćicu. Međutim, nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno... Evo saveta kako da to postignete.
Dorotea Vasilev (20), po struci medicinska sestra, već je vrhunski majstor u spremanju samse, pite koja se pravi samo u Vranju
28.04.2021
13:44
Priprema
Kod pripreme mesa postoje dve škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji premazuju meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ga izvade na tanjir. Naš predlog je da meso ipak marinirate unapred, najbolje dan ranije, osim ribe, koja se začinjava pre pečenja.
U tu svrhu postoji nekoliko grupa sastojaka koji utiču na krajnji rezultat - kiseli sastojci (sok od limuna ili limete, sirće, balzamiko, pivo), masni (maslinovo ili obično ulje, jogurt, puter), začini i začinsko bilje (beli i crni luk, timijan, peršun, ruzmarin, slatka mlevena paprika, ljute papričice, kapar, biber, so) i ostali začini (senf, vorčester sos, soja-sos, harisa, med, smeđi šećer, kafa).
Svi ovi sastojci čine da meso bude sočno, mekano i sa posebnom aromom, a odnos masnih i kiselih sastojaka treba da bude 2:1.
Riba samo za majstore
Roštiljanje ribe je najveći izazov zato što se ona lako lepi za rešetku. Probajte da je dobro nauljite kao i rešetku, mada je najbolje da za njeno pečenje koristite specijalno napravljenu (zatvorenu) rešetku za ove namene. Ostaje vam i mogućnost da je uvijete u foliju, ali onda neće biti reš pečena. Ako pečete celu ribu, stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrejala i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar.
Pečenje
Najčešća greška pečenja na žaru je u prvom redu prepečeno meso, koje je onda tvrdo, suvo i bezukusno. To ne znači da, kada razrežemo meso na tanjiru, treba da curi krv. Meso treba da bude suvo i ružičasto u sredini, što znači srednje pečeno (medium rare). Kako to postići?
Teletina, piletina i riba peku se na umereno zagrejanom roštilju, a za junetinu i svinjetinu potrebna je viša temperatura. Za pripremu goveđeg odreska važno je zagrejati roštilj na temperaturu višu od 250 stepeni (procenite prema svojoj rerni). Manje komade treba brzo ispeći, a veći i deblji komadi moraju da se peku duže i na nešto nižoj temperaturi.
Za potpuni ugođaj uz meso "bacite" i pokoje povrće na roštilj - paprike, plavi patlidžan, tikvice, crni luk, paradajz, pečurke, kukuruz... i gozba može da počne.
RECEPTI:
Lepljivi bataci
Sastojci: pola šolje soja sosa, pola šolje balzamiko sirćeta, 3 kašike meda, 2 čena zgnječenog belog luka, 2 mlada luka, tanko isečena, 1 kg pilećih bataka (možete i krilaca), 2 kašike susama za ukrašavanje.
Priprema: U velikoj posudi pomešajte soja-sos, balzamiko, med, beli i mladi luk. Odvojte četvrtinu šolje marinade. Dodajte piletinu i ostavite u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći. Pecite dodajući četkicom rezervnu marinadu, po potrebi okrećući batake na svaka 3-4 minuta dok se ne ispeku. Pre serviranja ukrasite ih semenkama susama.
Krmenadle sa jogurtom
Sastojci: 1 kg masnijih krmenadli ili svinjskog vrata, 100 ml jogurta, 2 kašike soja sosa, 3-4 kašike ulja, 2 kašike balzamiko sirćeta, kašika paste od paradajza, kašika meda, kašičica slatke dimljene paprika, so i biber, po ukusu.
Priprema: Kupite malo deblje sečene šnicle i izlupajte ih čekićem. Sve sastojke za marinadu izmešajte, pa prelijte preko mesa, smestite u činiju, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi minimum jedan sat pre pečenja. Raspalite vatru, pa ispecite meso. Krmenadle nemojte okretati dok se na donjoj strani ne uhvati korica, a dobra smernica može da bude i kada se na površini mesa pojave sokovi. Tada okrenite. Ispečeno meso stavljajte u šerpu i poklopite.
Šareni ražnjići
Sastojci: 600 g mesa (pilećih prsa i/ili svinjskog filea), kašičica soli, biber, beli luk u prahu, pančeta, tikvica, crni luk, paprika (žuta, crvena), šampinjoni.
Priprema: Meso iseći na veće kocke, posoliti, pobiberiti i dodati vrlo malo belog luka u prahu. Ostaviti u frižideru na pola sata. Pančetu takođe isecite na kocke. Ako koristite drvene štapiće, potopite ih nekoliko minuta u vodi kako se ne bi osušili prilikom termičke obrade. Na svaki ražnjić dodajte malo luka, paprike, mesa, šampinjona, tikvice. Naravno, možete nešto izostaviti, ali i dodati, prema želji i ukusu. Postoji "pravilo" da ražnjić treba da započnete i završite mesom. Pecite ih na roštilju sa svih strana sve dok ne primetite da su se komadi mesa na štapiću blago razdvojili.
Rebarca na američki način
Sastojci: 1,5 kg svinjskih rebara. Za marinadu: kašika krupne soli, 2 šolje soka od pomorandže, pola šolje soja-sosa. Mešavina začina: 2 kašike smeđeg šećera, po kašika slatke mlevene paprike, krupno mlevenog bibera, kumina i krupne soli, kašičica belog luka u prahu, četvrtina kašičice kajenske ljute paprike.
Priprema: Pomešajte sastojke za marinadu i potopite meso u nju na 2-3 sata. Nakon mariniranja obrište ubrusom meso i utrljajte u njega mešavinu gore navedenih začina. Ostavite da odstoji sat-dva. Pecite komad po komad mesa dok ne dobije lepu hrskavu koricu sa svih strana.
Grilovano povrće
Potrebno je: 0,5 kg tikvica, 0,5 kg paradajza, 0,5 kg plavog patlidžana, 3 čena belog luka, 4-5 kašika maslinovog ulja, 1-2 kašičice majčine dušice ili ruzmarina, so, biber.
Priprema: Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom, posolite, pobiberite i manji deo ostavite sa strane. Povrće pomešajte sa ovom smesom i ostavite na sat vremena u frižideru. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na ubrus i pustite da se malo prosuši. Pecite ga na grilu po nekoliko minuta sa svake strane i prelijte ostatkom marinade. Napomena: na ovaj način možete da grilujete papriku, pečurke, šargarepu, mladi luk...
Čimičuri sos
Sastojci: veza peršuna, sok od jednog limuna, 50-70 ml maslinovog ulja, 2 čena belog luka, kašičica soli, pola kašičice bibera, ljuta papričica ili kašika tucane ljute paprike.
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte do željene teksture. Ne treba da bude baš potpuno usitnjeno, a ni prekrupno. Odnos sastojaka slobodno doterajte prema svom ukusu. Ovaj argentinski sos od peršuna možete da koriste kao preliv za grilovano meso, ribu ili povrće.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ruski BDP bi mogao da poraste za više od tri odsto do kraja godine, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.
Vašington je Kijevu dao jednostavan zadatak: da se bore do poslednjeg Ukrajinca. To će oni učiniti. Ovo genocid nad ukrajinskim narodom. Strašno je govoriti o tome kakvu će budućnost imati Ukrajina… A ono što ih je dovelo do ove tačke je ta želja za Evropom, u koju su bili namamljeni, kaže ruski analitičar Viktor Litovkin.
Srpska napredna stranka danas prikuplja potpise u Novom Sadu u Master centru Novosadskog sajma kao i u mesnim zajednicama u Futogu i Kaću, a velike gužve na lokaciji gde se glasovi prikupljaju govore da je izlaznost velika.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je podršku izbornoj listi SNS "Aleksandar Vučić - Vračar sutra" za izbore za Skupštinu gradske opštine Vračar.
Ministar odbrane i mandatar za sastav nove vlade Srbije Miloš Vučević potpisao je danas podršku gradskoj listi Srpske narodne stranke u Novom Sadu i tom prilikom rekao da će u tom gradu pobediti volja naroda.
U prostorijama Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Starom gradu,bpočelo je prikupljanje potpisa podrške listi ALEKSANDAR VUČIĆ - STARI GRAD SUTRA.
Zarazna bolest svinja "afrička kuga" pojavila se u okolini Kraljeva i Čačka, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede proglasilo sela Tavnik kod Kraljeva i Bresnicu kod Čačka zaraženim područjem.
Ministar finansija i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Siniša Mali izjavio je danas da borba predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujorku u UN, gde je odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici, apsolutno daje rezultate.
Mnogi potrošači se na društvenim mrežama požale kada u hrani pronađu neželjene sastojke. Ovoga puta jedna Beograđanka je u kesi pirinčanog griza pronašla jezivu crnu bubu!
Mlada Novosađanka bila je gost na jednoj svadbi u Pirotu, a sad je ispričala koliko se šokirala na veselju zbog jednog "južnjačkog" običaja. Kako kaže, nikad u životu nije bila na goroj svadbi.
O uazvrelom sukobu na Bliskom istoku govorio je Aleksandar Gajić iz Centra za društvenu stabilnost Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i ratni izveštač Igor Damnjanović.
O izborima u Indiji, ali i uticaju te zemlje na celu planetu, kao i o tome šta je ključ za savršeno svetsko društvo, govorio je u Info danu prof. dr Velimir Abramović, filozof.
Profesor dr Boris Bratina sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici komentarisao je trenutnu situaciju u južnoj srpskoj pokrajini tokom svog gostovanja u "Info jutru" na Informer TV.
Ivan Bošnjak, stručnjak za regionalnu politiku i Milan Jolović, pukovnik u penziji, bili su gosti "Info jutra" Informer TV gde su govorili o trenutnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj.
Dvojica Srba koji su uhapšeni u Atini zbog sumnje da su opljačkali najmanje dve juvelirnice u tom gradu i odneli plen vredan 315.000 evra filmskim planom koji su osmislili, pokazali su da razbojnička grupa Pink Panteri i dalje operiše po svetu.
Čelnici Evrolige putem svojih zvaničnih naloga na društvenim mrežama iskazali su pravo oduševljenje činjenicom da će Željko Obradović (64) i ubuduće sedeti na klupi košarkaškog kluba Partizan!
Predsednik košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović govorio je o brojnim temama na današnjoj konferenciji za medije, sa koje je glavna vest da je Željko Obradović potpisao novi, dvogodišnji ugovor.
Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi gledao je derbi 34. kola Serije A između Juventusa i Milana (0:0), ali članovi "orlova" Dušan Vlahović i Filip Kostić se nisu pokazali u najboljem svetlu.
Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.
Odgovor Moskve na konfiskovanje ruskih aktiva od strane Amerike može biti samo asimetričan. Ne stoji tvrdnja da će taj odgovor biti manje bolan, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Vojni dopisnik Aleksandar Sladkov govorio je o novom paketu vojne pomoći Ukrajini, koji je prošle nedelje odobrio američki Kongres, ali i kako će Zapad koristiti Oružane snage Ukrajine nakon sukoba
Starleta Nada Đukić Blondi pričala je o tome kako je kupila diplomu, a sve je počelo kad joj je kum rekao da je mnogo pametna jer brzo kuca na računaru.
Mnogi Beograđani su juče još oko podneva započeli svoje praznične odmore, sudeći po kolonama na ulicama kojima smo svedočili. Gužva na pojedinim tačkama Beograda i dalje ne jenjava.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.