• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

30.04.2025

12:30

Kobne greške kada pečete piletinu na roštilju! Izbegnite ih i meso će ispasti hrskavo i sočno

Shutterstock

Recepti

Kobne greške kada pečete piletinu na roštilju! Izbegnite ih i meso će ispasti hrskavo i sočno

Podeli vest

Profesionalni kuvar je otkrio najčešće greške prilikom pečenja piletine na roštilju.

Prvi maj je praznik kada se mnogi okupljaju na tradicionalnom roštiljanju, a mi vam donosimo savete profesionalnog kuvara koje greške da izbegnete prilikom pečenja piletine.

Roštilj vam je prevruć

Ne smete da pečete piletinu na roštilju na visokoj temperaturi. Ako koristite plinski roštilj, idealna je temperatura 180 stepeni. Ukoliko pečete pileća krilca na drvenom uglju za roštilj, gurnite ugalj u jednu stranu tako da se peče na indirektnoj toploti.

Foto: Pixabay

Na ovaj način, dobićete toplotu za loženje na jednoj strani, dok na drugoj imate indirektnu toplotu koja omogućava lakše pečenje.

Ne koristite poklopac za tiganj

Znajte da roštiljima as poklopcem svakim otvaranjem temperatura pada, pa se trudite da stvorite uslove kao u rerni dok se piletina peče kako se toplota ne bi gubila.

Ne koristite termometar za meso

Ovo je jedna od najčešćih grešaka u mnogim domovima. Termometar za meso će vam najbolje pokazati kada je meso gotovo.

Za najpreciznije merenje ubacite termometar u najdeblji komad mesa, ali vodite računa da ne dotaknete kost. Kada unutrašnja temperatura pilećeg mesa pokaže 74 stepena, tada se dovoljno ispeklo.

Prerano dodajete preliv

Ukoliko ste od onih domaćica koje imaju običaj da piletinu premazujete prelivima za bolji ukus i karamelizovanu kožicu, gledajte da to ne bude prerano.

Ovakvi prelivi obično sadrže puno šećera koji, ukoliko dodate li sos prerano, može brzo da izgori i produži pečenje mesa.

Zatrpavate roštilj drugom hranom

Mnoge žene uz piletinu na roštilju dodaju različito povrće. Ali, to je greška. Plamen koji nastaje kapanjem masnoće teže će se ugasiti, a kao posledica meso će imati zagoreli ukus.

Različitim komadima mesa potrebno je različito vreme pečenja. Vreme i temperatura pečenja zavise od komada mesa. Ako pečete pileći file, okrenite ga četiri puta.

Gledajte da dva okretanja budu na višoj temperaturi kako bi meso dobilo ukus dima i zadržalo unutrašnji sok, dok naredna dva okretanja neka budu na manjoj temperaturi.

Foto: Pixabay

Ne ostavljate meso da se odmori

Nestrpljivost domaćice kod pečenja piletine na roštilju vodi ka lošem komadu roštilja. Kako piletina ne bi izgubila sokove, pre nego što je isečete, obavezno ostavite da se malo odmori od toplote.

Manjim komadima biće dovoljno pet minuta, a za pola pileta ili celo vredi da piletinu ostavite 15 do 30 minuta.

Ne čistite redovno roštiljske rešetke

To je neophodno kako bi se meso savršeno ispeklo. Ako nemate pri ruci četku za čišćenje, možete se poslužiti aluminijumskom folijom. Sa njom ćete pomoću hvataljki za roštiljanje očistiti rešetke.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Monstrumima određen pritvor: Kinezi oteli, silovali i mučili devojke u Dolovu (VIDEO)
Hronika

Monstrumima određen pritvor: Kinezi oteli, silovali i mučili devojke u Dolovu (VIDEO)

Više јavno tužilaštvo u Pančevu јe danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih državljana Kine L.X.G. (41), C.J.L. (38), oboјe bez priјavljenog boravišta u Republici Srbiјi, i W.T. (43), sa boravištem u Dolovu, zbog postoјanja osnova sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično delo otmica, a osumnjičeni W.T. i dva krivična dela silovanje.

06.12.2025

17:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set