• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.01.2022

08:17

KAKO FILMOVI UTIČU NA ZDRAVLJE I EMOCIJE? Horor topi kalorije, a erotika smiruje

Shutterstock

Zanimljivosti

KAKO FILMOVI UTIČU NA ZDRAVLJE I EMOCIJE? Horor topi kalorije, a erotika smiruje

Podeli vest

Gde god bili u novogodišnjoj noći, tokom prazničnih dana verovatno ćete biti u prilici da odgledate bar jedan film. Ima i onih koji po tradiciji sami prave listu za filmski maraton po svom ukusu, a stručnjaci podsećaju da svaki žanr ima svoje dobre i loše strane.

Zato savetuju da ćete se najbolje provesti uz komediju i erotske sadržaje, a ako baš hoćete, proverite da li uz horor stvarno može da se i malo smrša!

- Kada se odlučite za neki žanr, pažljivo osluškujte signale koje vam, reagujući na scene iz filma, šalje telo. Osim što leče, filmovi mogu i da naruše zdravlje, odvuku u depresiju i podstaknu agresiju. Neki filmovi mogu i da sagore kalorije - kažu stručnjaci.

Smeh je lek

Ako je smeh lek, onda je komedija apoteka, kažu stručnjaci. Oni napominju da se tokom smešnih scena krvni sudovi šire za četvrtinu, što omogućava bolji protok krvi.

- Samo 15 minuta smeha tokom gledanja smešnih scena ima pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem, isto kao i vežbanje aerobika. Gledanje filmova šaljivog sadržaja oslobađa od nervoze i ublažava agresivnost i strah - kaže dr Majkl Miler, direktor Centra za preventivnu kardiologiju Univerziteta Merilend.

Foto: Pixabay

A za klince...

Ako želite da kod deteta podstaknete kreativan duh, pustite mu filmove o Hariju Poteru.

- Deca koja su gledala isečke iz filmova o magičnom Hariju Poteru postigla su mnogo bolje rezultate na testovima kreativnog mišljenja. Zato se klincima i preporučuje ovaj film, "začinjen" s malo magije - kažu istraživači.

Seks budi strast


Na zdravlje blagotvorno deluju i filmovi sa erotskim sadržajem. Kod žena koje gledaju "meke porniće" smanjuje se aktivnost u delu mozga koji kontroliše nervozu, pa su posle gledanja ovih filmova dame smirenije, a kod oba pola jača želja za bliskošću i seksom.

Romantika i praštanje


Romantični filmovi predah su od stvarnog života. Simpatične i duhovito prikazane greške junaka podižu raspoloženje, pa smo skloniji da u stvarnosti oprostimo greške drugima i našalimo se na svoj račun.

Strah


- Kada vas prestravi jeziva scena, nivo adrenalina i kortizola vrtoglavo raste. Upravo to može pokrenuti lavinu potisnutih sećanja. U mozgu se tokom gledanja potresnih scena iz horora događaju hemijske promene slične onima kad u stvarnom životu proživite traumatične trenutke - kaže dr Majkl Miler.

Međutim, horor filmovi imaju i jednu prednost. Tokom 90 minuta filma strave sagorećete čak 113 kalorija, koliko i tokom pola sata pešačenja.
- Dok gledate horor, puls se ubrzava, krv brže cirkuliše, a u epizodama intenzivnog stresa oslobađa se adrenalin koji smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i pospešuje sagorevanje kalorija - ističe dr Miler.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija