• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

05.02.2022

17:13

PIROGRAFIJA - UMETNOST UKRAŠAVANJA VATROM! Remek-dela vredna divljenja!

Privatna arhiva

Zanimljivosti

PIROGRAFIJA - UMETNOST UKRAŠAVANJA VATROM! Remek-dela vredna divljenja!

Podeli vest

Pirografija je umetnička tehnika ukrašavanja drveta ili kože kao i drugih materijala pomoću vatre. Ova vrsta umetnosti je poznata među narodom, a sigurno ste viđali stare ormane ukrašene različitim oblicima koji su izvedeni pomoću pirografije

Ekipu Informera zanimalo je kako neko uz pomoć vatre može da stvori sjajne komade vredne pažnje. Zato smo kontaktirali Petra Pevca Peđu, koji se bavi ovom umetnošću.

Kako ste došli na ideju da se bavite pirografijom?

- Moj deda se bavio pirografijom, tačnije voli da čačka oko svega po malo pa je u nekom trenutku naišao na graviranje drveta, njegove slike su jednostavne i uglavnom ikone i pevci (zbog prezimena), radio je to za sebe i nekada poklanjao dragim ljudima. Tako da sam od malena okružen njegovim delima i samo je bilo pitanje vremena kada ću da počnem da pržim drvene površine po kući.

Foto: Privatna arhiva

Gavrilo Princip

Kada ste počeli da se bavite pirografijom?

- Pirografijom sam počeo da se bavim oko 2010. godine. Voleo sam crtanje ali nikada se nisam bavio time, pa me je želja da graviram drvo navela da učim da crtam. Kako to već ide, godinama sam učio i usavršavao tehniku ali već krajem 2010. godine sam mogao da se pohvalim večno graviranim čiča glišama u drvetu.

Kako nastaje jedno Vaše delo?

- Pa pre svega treba pripremiti drvo. Površina mora da bude ošmirglana, skroz glatka ( veoma bitno za početnike). Konture prenosim indigom na drvo, uporedio bih to sa tetoviranjem (prenosom slike na kožu), zatim polako popunjavam sliku, tražim nijanse i željeni kontrast. Na kraju lakiram da bih zaštitio drvo.

Pirograf funkcioniše kao lemilica ali mora da ima potenciometar. On reguliše kolika je toplota vrha. Vrhovi se menjaju, postoje za linije, senčenje, pozadine...

Kako ističe ovaj umetnik, on voli da sam kreira vrhove.

- Ja volim moje sam da pravim, baš kako mi odgovaraju. Za vrhove se koristi posebna žica koja može da izdrži veliku toplotu.

Foto: Privatna arhiva

Proces kreiranja dela



Za stvaranje jednog rada neophodno mu je više od jednog dana.

- Za jednu sliku formata 20x30cm treba oko 30  sati, zavisi i od slike, možda nekome treba manje ali ja volim da se posvetim.

Kako pronalazite inspiraciju za dela?

- I motivaciju i inspiraciju crpim iz svega: istorijske ličnosti, patriotizam, ljubav, priroda, verski motivi, aktuelni događaji... Svuda gde osetim neku emociju.

Ono što nas je zanimalo jeste koje delo mu je ostalo u posebnom sećanju.

- Svi radovi su mi dragi i ne mogu da izdvojim samo jedan pa bih naveo par: Bogorodica, ikona Svetog Đorđa, Svetog Nikole, Hram Svetog Save, Kosovska devojka, Gavrilo Princip, Ribe...

Foto: Privatna arhiva



Koju poruku biste hteli da pošaljete onima koji bi želeli da se bave pirografijom?

Poručio bih, pre svega, da je ovo jedna prelepa tehnika ukrašavanja drveta i da moraju makar jednom u životu da probaju. Treba imati strpljenja, ne postavljajte vremenske limite, uživajte u svakom trenutku.
Drvo je drugačije, ima svoj karakter, prilagodite sliku drvetu a ne drvo slici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija