• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.10.2022

08:19

TRAŽILI OLUPINU BRODA, A ONDA SU PRONAŠLI ČUDNO BIĆE! Istraživači otkrili retku vrstu! (VIDEO)

ap photo

Zanimljivosti

TRAŽILI OLUPINU BRODA, A ONDA SU PRONAŠLI ČUDNO BIĆE! Istraživači otkrili retku vrstu! (VIDEO)

Podeli vest

Tim istraživača iz Australije krenuo je u potragu za brodom iz Drugog svetskog rata koji je potonuo 1944. tokom bitke kod zaliva Lejte, a onda su otkrili nešto što ih je ostavilo bez teksta

Koristeći DSV Limiting Factor podmornicu sa ljudskom posadom (isti tip podmornice koju je istraživač Viktor Veskovo koristio da se spusti na dno Marijanskog rova u junu 2020.), naučnici su snimili zaron na dno Filipinskog rova, gde su radili na više od četiri sata.

Tokom pregledanja snimaka koje je na morskom dnu napravila ekspedicija, istraživač morskih dubina Alan Džejmison sa Univerziteta Zapadne Australije primetio je čudnu senku. Poslao je video i fotografije Majku Vekioneu, zoologu sa Smitsonijan instituta. A prema obrisima stvorenja, naučnik je zaključio da je to lignja iz roda Magnapinna.

Plivala je 6,2 km ispod površine mora, što je čini lignjom koja je snimljena na njdubljem mestu ikada. Prethodni rekorder, takođe iz roda Magnapinna , viđen je na dubini od oko 4,7 km.

Istraživači su takođe pronašli četiri grimpoteuthys octopuses (dambo hobotnice), ali su one prethodno zabeležene na sličnim dubinama.

- Ovo ronjenje je pokazalo da nekoliko vrsta glavonožaca može da živi u gornjim delovima ovih zaista dubokih okeanskih rovova - rekao je Majkl Vekione.

Iako je dubokomorsko vozilo bilo na određenoj udaljenosti od lignje, što je uticalo na kvalitet dobijenih slika, istraživači su ipak mogli da razaznaju nekoliko važnih karakteristika za identifikaciju. Lignje Magnapinna se odlikuju veoma tankim pipcima, kao i karakterističnim držanjem tokom plivanja. Ovaj primerak nije bio duži od 10 centimetara, pa su istraživači zaključili da je reč o mladoj lignji.

Pronađen je i potopljeni brod - istraživači su proveli nekoliko sati proučavajući i mapirajući ostatke plovila dugog 114 metara. Viktor Veskovo, penzionisani pomorski oficir i podvodni istraživač koji je predvodio ekspediciju, govorio je o izazovima.

- Olupina na velikoj dubini na mestu gde ima malo kiseonika, i iako ima malo zagađenja od morskog života, iznenađujuće je dobro očuvana, osim štete koja je nastala tokom borbe - rekao je Veskovo.

Brod je postao poznat po hrabrosti u akcijama tokom bitke kod zaliva Lejte. USS Džonston je predvodio šačicu američkih brodova protiv kolosalne flote sve dok nije bio opkoljen i uništen.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija