• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

06.03.2023

11:50

ZA USNE, KOSU, NOKTE... Evo kako sve možete da iskoristite kokosovo ulje - biće vam omiljeni saveznik za negu!

Shutterstock

Zanimljivosti

ZA USNE, KOSU, NOKTE... Evo kako sve možete da iskoristite kokosovo ulje - biće vam omiljeni saveznik za negu!

Podeli vest

Nekoliko eksperata iz oblasti kozmetologije, podelilo je na koji sve način možete da iskoristite kokosovo ulje za negu i lepotu.

Iako ste možda navikli da kokosovo ulje koristite u ishrani, verujemo da niste ni svesni koliko važnu ulogu ima u nezi vašeg tela.

Eksperti iz oblasti kozmetologije, otkrili su za BestLife kako možete iskoristiti ovu namirnicu u službi lepote:

1. Može da hidrira suvu kožu.

Kokosovo ulje je prirodni emolijens (ovlaživač) koji umiruje i omekšava kožu.

- Njegovi aktivni sastojci obezbeđuju duboku hidrataciju i bogatu ishranu koži - kaže Valeri Aparovič, sertifikovani kozmetolog i estetičar.

Ono pomaže u zadržavanju vode na površini kože i jačanju odbrambenih funkcija kožne barijere.Ulje takođe ima antioksidanse i antiinflamatorne agense, koji smanjuju iritaciju, crvenilo i ljuštenje.

Jedna stvar koju treba napomenuti: kokosovo ulje je veoma komedogeno, što znači da može začepiti pore i dovesti do bubuljica i mitesera.

- Ljudi skloni aknama treba da budu oprezni kada ga nanose na grudi, vrat, ramena i leđa – područja na kojima se najčešće javljaju akne - objašnjava Aparovič. I nikada ga ne treba nanositi na lice.

Da biste ga uključili u svoju rutinu nege tela, nanesite ga posle tuširanja kada vam je koža vlažna, ali ne i mokra, predlaže dermatolog Ana Čakon i dodaje:

- Zagrejte kokosovo ulje između dlanova i umasirajte ga u kožu kružnim pokretima. Za najbolje rezultate koristite hladno ceđenu devičansku opciju, napravljenu od svežih kokosa bez aditiva.

2. Može da oživi suve pramenove.

Kokosovo ulje je dugo bio sastojak najprodavanijih šampona, balzama i maski za kosu.

- Nanesite veliku količinu na kosu i kožu glave noću, a zatim pokrijte kosu kesom - kaže Ganima Abdulah, kozmetolog i stručnjak za kosu. Ujutru isperite šamponom.

- Pomaže da se izbegne da prekomerna voda uđe u veoma poroznu kosu i ošteti je, a takođe pomaže da se spreči da šampon uđe u dlaku, jer može biti korozivan za osetljivo jezgro - navodi ona.

Zimi ćete želeti da budete oprezni. Ulje ima nisku tačku smrzavanja i, nakon što prodre u kosu, može je učiniti krutom i nezgrapnom na hladnim temperaturama.

Foto: Shutterstock

kokosovo ulje

3. Nanesite ga na usne.

Ako imate ispucale usne, zamenite svoj uobičajeni balzam za usne malo kokosovog ulja.

- Super je hranljiv, zaglađujući, bez toksičnosti i bezbedan za gutanje, a pošto je veoma masan, može dodati bujnost vašim usnama - kaže Aparovič. To je skoro sve što tražimo u svakodnevnom balzamu!

4. Može da nahrani vaše nokte.

Nema potrebe da ograničavate kokos na svoje telo i kosu - takođe može da bude odličan i za vaše ruke i nokte.

- Kokosovo ulje je odlično za vlaženje ruku i čak omogućava da manikir duže traje - kaže Rejčel Apfel Glas, stručnjak za nokte i dodaje:

- Preporučujem da ga nanosite jedan do dva puta dnevno, posebno vodeći računa oko zanoktica

5. Može vam pomoći da uklonite šminku kao profesionalac.

Završili ste sa danom? Dozvolite da vam kokosovo ulje pomogne.

- Stalno koristim kokosovo ulje da uklonim bilo kakvu tvrdoglavu vodootpornu ili dugotrajnu šminku - kaže profesionalni šminker Brandi Bulet i otkriva:

- Kokosovo ulje je nežno i bezbedno sredstvo za uklanjanje dugotrajne ili vodootporne šminke, ulje lako razgrađuje šminku i čini većinu šminke lakom za brisanje.

Zagrejte malo ulja između vrhova prstiju i umasirajte ga u kožu. Uklonite kao i obično i bićete čisti. Bulet napominje da je hidratantni kvalitet ulja dodatni bonus.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija