• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.05.2023

12:42

TITANIK KAKAV JOŠ NIJE VIĐEN! Objavljen snimak čuvenog broda, zamrznutog u vremenu! (VIDEO)

EPAIMAGES

Zanimljivosti

TITANIK KAKAV JOŠ NIJE VIĐEN! Objavljen snimak čuvenog broda, zamrznutog u vremenu! (VIDEO)

Podeli vest

Objavljeni digitalni zapis Titanika u 3D tehnici, pomoći će ekspertima da odgovore na pitanje zbog čega je legendarni brod potonuo.

Neverovatan snimak napravljen je putem mapiranja dubokog morskog dna. To je prvo digitalno skeniranje Titanika čija olupina leži na dubini od 3.800 metara preko sto godina.

Titanik je vrlo opsežno istražen otkako je olupina otkrivena 1985. godine. Kamere su ranije u mraku okeanskog dna mogle snimiti samo delove, ali ne i snimak celog broda. 

jedinstveni 3D prikaz celog broda koji je nedavno objavljen, predstavlja olupinu kao da je na suvom. Voda je u snimku ‘isušena‘.

Autori ovog projekta nadaju se da će snimak omogućiti informacije o tome šta se tačno dogodilo 1912. godine, kada je Titanik potonuo.

Više od 1500 putnika i članova posade poginulo je kada je brod udario u santu leda na Atlantiku. Titanik je bio najveći brod svog vremena, a putovao je od Sauthemptona do Njujorka. 

- Još uvek postoje pitanja, temeljna pitanja na koja treba odgovoriti o ovom brodu. Model je jedan od prvih velikih koraka u usmeravanju priče o Titaniku prema istraživanju utemeljenom na dokazima, a ne nagađanjima- rekao je Parks Stivenson, novinar BBC

 

 

Stivenson, koji godinama proučava Titanik, kaže da je bio oduševljen kada je video snimke. On navodi da bi proučavanje skenova moglo pružiti novi uvid u ono što se dogodilo s Titanikom kada je potonuo.

- Mi doista ne razumemo kako se dogodio sudar sa santom leda. Ne znamo čak ni je li se udar dogodio na desnom boku, kao što se to prikazuje u svim filmovima- rekao je on.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija