• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.05.2023

11:43

STAVITE OVO U CVEĆE I ONO ĆE RASTI KAO LUDO! Kad želite da proverite da li biljka ima dovoljno vode uradite TRIK sa noktom

Freepik.com

Zanimljivosti

STAVITE OVO U CVEĆE I ONO ĆE RASTI KAO LUDO! Kad želite da proverite da li biljka ima dovoljno vode uradite TRIK sa noktom

Podeli vest

Da bi biljke cvetale lepše i bujnije, treba ih dobro negovati, a to ne znači da ih redovno zalivamo samo vodom.

Poslušajte ove neobične savete cvećara:

Šećer za rast

Ako niste znali, sve biljke vole šećer. Pre zalivanja po zemlji u saksiji pospite kašičicu šećera, jer on podstiče rast biljke. Fikuse, na primer, jednom mesečno zalivajte zaslađenom vodom. U litar vode rastvorite kašiku šećera, a listove prebrišite pamučnom krpicom natopljenom mlekom. To će doprineti sjaju i lepoti biljke.

Ricinusovo ulje za cvetanje

U litar vode, koja je odstajala nekoliko dana, dodajte kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte. Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro sjedini sa vodom, da ne bi opeklo koren biljaka. Odmah posle mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalijte cveće. Ako biljka cveta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cveta stalno, potrebno ju je prihranjivati jednom mesečno.

Foto: Freepik.com

Cveće

Aspirin za imunitet

Otpornost sobnih biljaka je veća kada joj listove prskate rastvorom aspirina ili andola. U litru vode rastvorite 300 mg tablete, pa time poprskajte biljke.

Dobar trik
Kad želite da proverite da li biljka ima dovoljno vode, kucnite o saksiju noktom. Ako čujete tup zvuk, sve je u redu. Ako je zvuk tanak i oštar, vašoj biljci je potrebna voda

Protiv štetočina

Ako ste primetili da cveće počinje da vam vene iz neobjašnjivih razloga - uzrok mogu biti sitne štetočine, mušice, koje je teško uočiti golim okom.

U ovom slučaju, biće od koristi sledeći trik sa palidrvcima. Zabodite ih glavicama okrenutim u zemlju, na udaljenosti 5 cm od ruba saksije, i zalijte cveće. Posle dva dana, zamenite šibice novim, a posle još dva dana mušice će nestati. Fosfor i sumpor, koji se nalaze u sastavu smese glave šibica, prodiru u zemljište i oslobađaju biljku od nezvanih gostiju.

Da biste sprečili pojavu gljivica, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke i bakar će ih neutralisati.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija