• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.06.2023

13:03

IMALA JE 18 GODINA KADA SU JOJ REKLI DA JE PREVIŠE RUŽNA DA BI USPELA Nije ih poslušala, a danas joj svi ZAVIDE na KARIJERI (FOTO)

profimedia

Zanimljivosti

IMALA JE 18 GODINA KADA SU JOJ REKLI DA JE PREVIŠE RUŽNA DA BI USPELA Nije ih poslušala, a danas joj svi ZAVIDE na KARIJERI (FOTO)

Podeli vest

Glumica Meril Strip napunila je 74. godine, a važi za jednu od najboljih u Holivudu, ali malo ko zna šta je sve pretrpela na početku karijere da bi uspela u svetu glume.

Kada je imala 12 godina Meril Strip je počela da trenira glas i da glumi u srednjoj školi. Godine 1971. diplomirala je dramu i kostimografiju na Vasar koledžu u Poukipsiju u Njujorku.

Strip je studirala dramu na Univerzitetu Jejl, gde je 1975. godine stekla zvanje magistra likovnih umetnosti. Nakon toga ona se preselila u Njujork kako bi se ostvarila kao profesionalna glumica.

Težak početak

Kao što to obično biva, svaki početak je težak, a tako je bilo i kod Meril. Ona je doživela incident već na prvoj audiciji za glavnu žensku ulogu u filmu o King Kongu.

 

 

Kako je rekla, nju je sin producenta Dina De Laurentisa pozvao na kasting, a nakon što se pojavila ostao je zaprepašćen. Izgovorio je rečenicu, za koju je mislio da ona neće razumeti, a glasila je "koliko ružna žena", ali je ona to razumela. 

Rekli joj da je previše ružna da bi bila glavna glumica

Objavila je čak i fotografiju koja svedoči o tome, a uz koju je pisalo:

- Ovo sam bila ja na povratku kući sa audicije za King Konga, gde su mi rekli da sam previše "ružna" za tu ulogu. Ovo je bio ključni trenutak za mene. Ovo jedno lažno mišljenje moglo je da poremeti moje snove da postanem glumica ili da me natera da se počnem još više da verujem u sebe. Duboko sam udahnula i rekla: "Žao mi je što misliš da sam previše ružna za tvoj film, ali ti si samo jedno mišljenje u moru hiljada i ja idem da pronađem drugo". Imala sam 18 godina".

To je bio trenutak kada je odlučila da će uspeti i njena karijera kreće uzlaznom putanjom. Meril je debitovala na Brodveju 1975. sa "Treloni" iz "Velša". Dve godine kasnije pojavila se u svom prvom dugometražnom filmu, "Julia" (1977), a njena uloga u "Lovcu na jelene" (1978) donela joj je veliko glumačko priznanje. Iste godine je glumila u televizijskoj miniseriji "Holokaust", za koju je dobila nagradu Emmy.

Nizala nominacije za Oskara

Tokom narednih 10 godina, Meril je postala jedna od najboljih glumica u Holivudu.  

2003. Strip je dobila 13. nominaciju za Oskara bez presedana—za najbolju sporednu glumicu u "Adaptaciji" i još jednu nominaciju za Oskara (za najbolju glumicu) za ulogu nadmoćne urednice modnog časopisa u filmu "Đavo nosi Pradu".

Godine 2008. igrala je Donu, sredovečnu ženu koja je ponovo spojena sa troje svojih bivših ljubavnika, u mjuziklu Mamma Mia! a kasnije te godine glumila je sa Filipom Simorom Hofmanom u "Sumnji", filmu o časnoj sestri koja sumnja da sveštenik ima neprikladne odnose sa decom u katoličkoj školi.

Takođe je dobila priznanje kritike za ulogu slavne američke kuvarice Džulije Čajld u "Džuli i Džulija" (2009), ulozi za koju je dobila Zlatni globus i svoju 16. nominaciju za Oskara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija