• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

18.02.2024

19:53

Zapanjujući izveštaj naučnika: Zemlja će doživeti katastrofu ako se Grenland potpuno otopi!

Shutterstock

Zanimljivosti

Zapanjujući izveštaj naučnika: Zemlja će doživeti katastrofu ako se Grenland potpuno otopi!

Podeli vest

Bil Naj, čuveni promoter nauke i inženjer, uputio je veoma jasnu i dramatičnu poruku ljudima. On je ukazao na novi izveštaj o klimi koji upozorava na masivno topljenje ledenog pokrivača Grenlanda što može da dovede do ozbiljnih klimatskih promena.

Novo istraživanje, sprovedeno od strane klimatskih istraživača sa Univerziteta u Lidsu u Ujedinjenom Kraljevstvu, otkrilo je da je nekada zaleđena zemlja doživela razarajući gubitak leda tokom poslednjih 30 godina zbog klimatskih promena.

Ako se to topljenje nastavi neometano, teritorija će nastaviti da postaje zelenija i Grenland će postati zelen, kao što mu ime kaže. Kako se permafrost topi, oslobađaće uništavajuće gasove staklene bašte poput metana i ugljen-dioksida u atmosferu.

U intervjuu za CNN o novom izveštaju, popularni naučnik Bil Naj je ukazao da ljudi već decenijama brinu o ovom poslu sa ledom Grenlanda i iako svet sada više nego ikad obraća pažnju, problem je samo postao gori.

Foto: EPA/Platforma X

Grenland

 

Topljenje ledenog pokrivača Grenlanda je, naravno, veoma zabrinjavajuće, ali je naučnik rekao da još uvek ima nade za budućnost, posebno ako nastavimo da preduzimamo akcije protiv klimatskih promena i glasamo za kandidate koji veruju u to i zalažu se za ekološki osvešćenu politiku.

Dešava se sve brže i brže... kako gubimo led, gubimo i sunčevu svetlost koja se reflektuje u svemir, što stvari zagreva sve brže i brže - rekao je Naj i dodao:

Klima i temperatura se sigurno neće poboljšavati, umesto toga će samo postajati sve gore i gore, tako da što pre počnemo da radimo, to bolje za ceo svet - objasnio je tom prilikom Naj.

Pored katastrofalnih gasova koji se oslobađaju topljenjem permafrosta, Naj je rekao da postoje još dva velika problema sa topljenjem Grenlanda: da uzrokuje porast nivoa mora i pretnju našim obalama i vremenskim obrascima, i da remeti cirkulaciju okeana.

Konkretno, kako je dodao naučni edukator sa Kornel univerziteta, slatka voda koja dolazi u okean iz istopljenog ledenog pokrivača može ozbiljno poremetiti Golfsku struju. Između ostalog, kruženje u smeru kazaljke na satu iz toka "drži Evropu toplom", i kada se to poremeti, takođe se može poremetiti i klima Evrope.

Prošle godine još jedna procena, ovog puta od Međuvladinog panela za klimatske promene Ujedinjenih nacija, upozorila je da bi Golfska struja mogla da se uruši već 2025. godine, što bi moglo dovesti do pada temperatura na evropskom kontinentu za 10-15 stepeni.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija