• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.07.2023

21:00

Koliko je zapravo opasno sedeti na WC šolji u javnom toaletu? Doktorka ima odgovor

Shutterstock

Zdravlje

Koliko je zapravo opasno sedeti na WC šolji u javnom toaletu? Doktorka ima odgovor

Podeli vest

Čučanje iznad WC šolje nije baš najbolja ideja, kaže dr Primros Friston, klinički mikrobiolog na Univerzitetu u Lančesteru.

Koliko god da je javni toalet naizgled čist, lako se može dogoditi da su svuda okolo nataložene sitne kapljice nečijih fekalija. Ali, da li je dolazak u kontakt sa njima sedanjem na WC šolju zaista toliko opasan? 

Dr Primros Friston, klinički mikrobiolog na Univerzitetu u Lančesteru, kaže da ljudska mokraća u sebi može nositi "širok spektar prenosivih patogena".

- Među njima mogu biti kampilobakterije, enterokoke, ešerihija koli, salmonela, šigele, stafilokoke, streptokoke i jarsinija bakterije. U mokraći se nalaze i razni virusi poput norovirusa, rotavirusa i hepatitisa A i E. Naravno, uvek postoji rizik od zaraze u susretu s fekalijama. Ali, mala je verovatnoća da biste mogli da se zarazite sedanjem na WC šolju. Većina crevnih bolesti je rezultat prenosa bakterija od ruku do usta, nakon fekalne kontaminacije ruku, hrane ili površine - objasnila je dr Friston.

Foto: Shutterstock

Toalet papir

Ona napominje da se na našem telu nalazi sloj dobrih bakterija i gljivica koje deluju kao delotvoran zaštitni štit. Uz to, imamo i imuni sistem koji nas štiti od bolesti. Ona smatra da nema potrebe za čučanjem iznad WC šolje u javnom toaletu u strahu od dodirivanja bakterija i virusa.

Čučanje nije rešenje 

Ipak, koliko god ona to lepo objasnila, malo je onih koji bezbrižno sede u javnom toaletu ne mareći za to što se ispod njih nalaze ostaci nečijih fekalija. Dr Friston zato savetuje nošenje antibakterijskih maramica i brisanje daske pre nego što se sedne na nju. Kaže i da čučanje iznad WC šolje nije baš najbolja ideja, piše San.

- Čučanje nad WC šoljom može da poveća rizik od infekcija, jer se mokraćna bešika ne prazni pravilno. To može da rezultira infekcijom mokraćnog sistema, kao što je cistitis. Osim toga, može da izazove i povrede zbog napetosti u određenim delovima tela - objašnjava dokorka.

Foto: Freepik.com

Uvek spuštajte dasku

Svaki put kada pustite vodu, a da niste spustili poklopac WC šolje, sitne kapljice (u kojima su i čestice izmeta i bakterije) se rasprše naokolo i talože na sve što je u blizini, pa tako i na WC papir, vrata, kvaku, pločice. Dr Friston savetuje spuštanje poklopca pre puštanja vode i pranje ruku sapunom. Napominje da je velika šansa da je kvaka u javnom toaletu kontaminirana, pa nakon pranja ruku ne otvarajte vrata direktnim diranjem kvake, već to uradite papirom ili laktom.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija