• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.07.2023

08:41

More spira sve tegobe! Sve blagodeti koje nam donosi boravak na moru

Shutterstock

Zdravlje

More spira sve tegobe! Sve blagodeti koje nam donosi boravak na moru

Podeli vest

"More ispira sve tegobe", govorio je grčki filozof Platon, "vraća zdravlje čoveku", tvrdio je grčki pesnik Euripid. Stari Grci su znali - morski vazduh i voda zaista su dobri, kako za našu dušu, tako i za telo.

Popularna talasoterapija - lečenje morskom vodom - potiče iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija se primenjivala još pre 2.500 godina. Koristila se za lečenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima.

Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode posmatrajući njeno delovanje na rane. Primetio je da ubrzava zaceljivanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol. Evo zašto bi trebalo da moru kažemo "hvala".

Sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život - natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralima. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i lepote. Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

Foto: Shutterstock

More

 

Blagotvorno deluje na astmu i alergiju

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistaminika, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Bolnica Nešnel pedijatrik već dugi niz godina uspešno koristi kupke s morskom solju za lečenje i ublažavanje alergija. Čisti morski vazduh, zasićen negativnim jonima, olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od astme.

 

Oslobađa od stresa

Letovanje na moru pruža priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom procentu, dokazano deluje u borbi protiv stresa. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se rešili svog najvećeg neprijatelja.


Negativni joni

Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon koji podstiču duboko disanje i pune nas životnom energijom. Negativni joni jačaju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor.

Ublažava artritis i bolove u leđima

Zahvaljujući svom sastavu, morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zato kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

Foto: Shutterstock

 

 

Podstiče čišćenje organizma

Kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne materije iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Kupanje u moru podstiče čišćenje od štetnih sastojaka, ne samo kože i vezivnog tkiva nego i celog organizma.


Leči kožne probleme

Morska so je neobično bogata brojnim sastojcima. Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.


Podstiče kreativnost i osećanja

More i generalno voda oduvek su bili povezani s kreativnošću i osećanjima. Boravak uz more može da podstakne naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.


Blagotvorno za zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno deluju na naše oči. Ako mnogo vremena provodite za kompjuterom, boravak na moru će pomoći da ih odmorite.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa
Društvo

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa

Socijalno ugrožеni građani sa statusom еnеrgеtski zaštićеnog kupca od 1. aprila imaju pravo na bеsplatnе količinе strujе, gasa..., a od maja je na snazi novi pravilnik po kojеm status еnеrgеtski ugrožеnog kupca ostvaruju čеtvoročlana domaćinstva čiji ukupan mеsеčni prihod nе prеlazi 65.261,92 dinara, objavljеno jе u Službеnom glasniku.

09.05.2024

10:51

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu
Društvo

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu

„Er Srbija je dobila dozvole kineskih vazduhoplovnih vlasti kojima se potvrđuje pravo letenja između Beograda i Šangaja dva puta nedeljno, a između Beorada i Gvandžo tri puta nedeljno, sa periodom važenja dozvola od tri godine”, izjavio je ministar građevinarstva, saobraća i infrastrukture Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Prva. 

09.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija