• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.07.2023

21:00

Da li ste znali koliko su lekovite maline? Ni manje voćke ni više vitamina

Shutterstock

Zdravlje

Da li ste znali koliko su lekovite maline? Ni manje voćke ni više vitamina

Podeli vest

Malina je vrsta voća koja kao retko koja ne gubi svoje hranljive sastojke čak i kada je zamrznemo ili od nje napravimo sok ili džem.

Istraživanja govore da su za to zaslužni antioksidansi koji su kod nje čak duplo jači nego kod jagode i 10 puta jači nego kod paradajza.

Osim zbog jedinstvenog ukusa, fitoterapeuti preporučuju da je jedete više ako imate probleme s varenjem, lošim krvnim sudovima i kožom.

Odličan je izvor fruktoze, vitamina C i E, minerala, pogotovo kalijuma, a najviše je bogata vlaknima. Narodna medicina sok od maline preporučuje za lečenje bolesti želuca i creva jer efikasno pročišćava sistem za varenje. Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata i malo kalorija, samo 52 u 100 grama, idealna su užina za osobe koje su na dijeti. Malina je bezbedna i za ishranu dijabetičara, a neke studije govore da ovo voće povoljno utiče i na regulaciju šećera u krvi.

Foto: Youtube Printscreen/@Alphafoodie

 

 

Kako ih zalediti

Potpuno suve maline, rasporedite na ravnu podlogu i kratko stavite u zamrzivač da se stegnu. Tek onda ih upakujte u kesice i vratite u zamrzivač. Tako ih možete čuvati i do deset meseci.
Možete ih zamrznuti i u obliku pirea, tako da ih prethodno usitnite, propasirate i dodate im malo šećera u prahu. Kada ih odmrznete, maline otpuštaju sok, pa možete da ga iskoristite za pripremu soseva.

 Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici, i to za proizvode za hidrataciju. Od semenki jedne vrste malina dobija se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom slične prirodnoj masnoći ljudske kože. Ono se koristi i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija