• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

13.08.2023

07:59

Šta je zajedničko kinoi, sočivu, integralnom pirinču i spanaću? Zbog ovoga ih svi nutricionisti preporučuju

Shutterstock

Zdravlje

Šta je zajedničko kinoi, sočivu, integralnom pirinču i spanaću? Zbog ovoga ih svi nutricionisti preporučuju

Podeli vest

Namirnice poput kinoe, sočiva, čia semenki i druge, bogate su biljnim proteinima, zbog čega ih svi nutricionisti preporučuju.

Kada se radi o ishrani, mnogi ljudi su u nedoumici koje namirnice bi mogli da konzumiraju, kako bi unosili dovoljno proteina, a da se ne radi o mesu. 

Nekima meso jednostavno ne prija, drugi ne žele da ga jedu iz uverenja, pa je svakako važno naći mu adekvatnu zamenu. 

Ukoliko niste znali, pojedine biljke su odličan izvor proteina, jer osim toga u paketu donose i vitamine, vlakna kao i vredne antioksidanse.

Detaljnije o biljnim proteinima i u kojim namirnicama ih možete naći, objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Kada se pomenu proteini i njihov unos, prva asocijacija je meso, dok su proteini iz biljaka dugo bili manje zastupljeni, skoro nepoznati. Kako su nam sve dostupnije biljke koje znamo kao "superhrana", proteini iz mesa se mogu efektno zameniti.

Biljni proteini, sa sobom nose i preko potrebna vlakna i minerale. Na listi zdravih nutrijenata nalaze se i omega tri masne kiseline, zdravi ugljeni hidrati i namirnice koje su jednako zdrave, a bez glutena, za sve one koji ga ne tolerišu.

Koje su to namirnice koje su bogate proteinima biljnog porekla?

Foto: pexels.com

integralni pirinač

Sočivo je odličan izvor biljnih proteina, vlakana, gvožđa, i drugih hranljivih materija. Može se koristiti u raznim jelima, kao što su čorbe, salate, ili prilozi.

Tofu, sojino mleko i drugi sojini proizvodi su izvrsni izvori proteina, a takođe su i odlična zamena za mlečne proizvode za vegetarijance i vegane.

Kinoa sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina, što je retko kod biljnih izvora. Ova superhrana je bogata proteinima, vlaknima i drugim hranljivim materijama.

Integralni pirinač, ječam, heljda, ovas i druge integralne žitarice takođe su dobri izvori proteina. Ove žitarice su bogate vlaknima i ostalim hranljivim sastojcima.

Spanać i zeleno lisnato povrće. Iako ne sadrže toliko proteina kao prethodno navedene namirnice, spanać i drugo zeleno lisnato povrće i dalje predstavljaju dobar izvor biljnih proteina, uz obilje vlakana, vitamina i minerala.

Čia i lanene semenke su bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, i savršen su dodatak kašama, smutijima i jogurtu.

- Uprkos ovim prednostima, važno je napomenuti da bez obzira na to da li unosite proteine iz biljnih ili životinjskih izvora, ključno je održavati uravnoteženu i raznovrsnu ishranu kako bi se osigurao unos svih potrebnih hranljivih materija. Kombinovanje različitih izvora proteina u ishrani može doprineti postizanju optimalne ishrane i dobrobiti organizma - ističe nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija