• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

08.09.2023

21:00

Nutricionistkinja upozorava! 5 namirnica koje mogu biti otrovne

Shutterstock

Zdravlje

Nutricionistkinja upozorava! 5 namirnica koje mogu biti otrovne

Podeli vest

Sa krompirovim izdancima, listovima paradajza i još nekim namirnicama treba da pristupite sa oprezom, jer mogu loše uticati na zdravlje.

Svaka namirnica ima određenu nutritivnu vrednost i eksperti ističu da ne bi trebalo nijedne da se odričemo. 

Međutim, nutricionistkinja Nataša Đukić ipak ističe da sa nekima od njih treba biti na oprezu, jer mogu negativno da utiču na naše zdravlje, pa čak i da budu otrovne:

- Jesti povrće je odličan način da se unesu najbolje hranljive materije i što više vitamina, ali treba znati da neke namirnice nije poželjno jesti na takav način, jer sadrže otrovne delove - navodi nutricionistkinja i otkriva koje su to namirnicama sa  kojima treba da budete na oprezu:

Krompirovi izdanci

Toksična materija, solanin, se najviše nalazi u izdancima i stabljikama krompira, zbog čega bi te delove uvek trebalo da odstranite, pre nego što počnete da pržite ili pečete krompir. Solanina ima u zelenom krompiru, pa izbegavajte da jedete plodove, koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza hiljadama godina, a počeli su da jedu tu namirnicu tek u 18. veku. Jedan od razloga se skriva u lišću, koje sadrži toksične materije, solanin i tomatin. Solanin i tomatin mogu izazvati probleme sa želucem, ako se konzumiraju. U većim količinama, lišće paradajza može imati fatalne posledice. 

Foto: Shutterstock

paradajz

Seme jabuke

Semenke u jabukama sadrže male količine amigdalina, a to je supstanca koja se u kontaktu sa probavnim enzimima, pretvara u cijanid. Jaka opna ovih semenki sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali je zato veoma važno ne gristi semenke jabuke. Od semenke jedne jabuke vam neće biti ništa, tegobe izazivaju velike količine, ali ako ste u dilemi, uvek je bolje da ih ne jedete. 

Lišće rabarbare

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide, koje imaju dejstvo otrova na ljudski organizam, kada se probave. Simptomi zavise od količine probavljenog lišća, a mogu varirati od želudačnog bola i povraćanja, do ozbiljnijih napada.

Lišće i cveće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća, kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće tog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbegavati uživanje u tim delovima patlidžana


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija