• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.09.2023

22:00

Namirnice koje gotovo ne sadrže kalorije! Jedete, a topite se

Freepik.com

Zdravlje

Namirnice koje gotovo ne sadrže kalorije! Jedete, a topite se

Podeli vest

Svaka namirnica koju ćemo vam navesti sadrži manje od 50 kalorija u 100 grama.

Ako želite da smršate na zdrav način, ne opterećujte se rigoroznim dijetama. Uz svakodnevnu šetnju i povećane porcije voća i povrća možete izgledati mnogo bolje a da se ne izgladnjujete. Ovo su neke od namirnica sa vrlo malo kalorija koje bi trebalo obavezno da se što češće nađu na vašem jelovniku.

Svaka namirnica koju ćemo vam navesti sadrži manje od 50 kalorija u 100 grama. 

Foto: Freepik.com

Celer može da posluži kao grickalica

Celer

Iako nije preterano ukusan, celer je veoma zdrava namirnica koja može da bude sjajna grickalica. Izbegavajte da ga jedete sa kaloričnim sosevima. Sto grama celera sadrži svega 16 kalorija.

Pomorandže

One su na prvom mestu poznate po vitaminu C, koji sadrže u velikim količinama, ali u odnosu na drugo voće imaju zaista zanemarljiv broj kalorija, i to na 100 grama svega 47. Sjajan su način da se zasladite bez griže savesti.

Foto: Shutterstock

Kupus salata

Kupus

Povrće koje je poznato po antikancerogenim svojstvima i često se nalazi na listi namirnica koje pomažu pri mršavljenju. Najbolji način za jedenje kupusa svakako su supe i čorbe, a 100 grama sadrži svega 25 kalorija.

Cvekla

Korenasto povrće poznato po tome što je bogato gvožđem i najčešće ga koristimo za lečenje anemije. Cveklu možete peći, kuvati, kiseliti i, na kraju krajeva, jesti sirovu. U kom god obliku je koristite nećete pogrešiti jer u 100 g ima svega 43 kalorije.

Foto: Shutterstock

Cvekla je dijetalna i bogata gvožđem

Krastavac

Sadrži dosta vode i zato ne čudi što je poprilično siromašan kalorijama. Koristite ga što više, a od njega možete pripremati salate, osvežavajuće napitke i hladne supe. U 100 g ima 16 kalorija.

Karfiol

Pored toga što spada u dijetalne namirnice, karfiol je veoma zdrav i trebalo bi ga jesti u što većim količinama, a načina za pripremu zaista je mnogo. Možete spremati supe ili čorbice, možete ga dinstati, peći u rerni ili jesti u sirovom obliku. Na 100 g sadrži 25 kalorija.

Foto: Shuterstock

Tikvice sadrže svega 17 kalorija u 100 grama

Tikvice

Mogu biti savršen prilog ukoliko se kratko ispeku na gril tiganju. Sjajna vest je što sadrže svega 17 kalorija u 100 grama.

Paradajz

Bogat je likopenom, veoma snažnim antioksidansom koji ima antikancerogeno dejstvo. Ono po čemu se paradajz razlikuje od većine drugih namirnica jeste to što se termičkom obradom njegova lekovita svojstva povećavaju. Na 100 grama sadrži svega 17 kalorija.

Foto: Freepik.com

Najkorisniji sastojci jabuke nalaze se u kori

Jabuke

Nutricionisti širom sveta preporučuju ovo voće u dnevnom meniju zbog njegovih hranljivih vrednosti. Najkorisniji sastojci jabuke nalaze se u kori, a samo jedna jabuka dnevno osigurava dobar unos vitamina C, A, E, B1, B2, B6, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa. Iako sadrži ugljene hidrate, jabuka ima malu energetsku vrednost, pa je pogodna za dijetalnu ishranu. U 100 grama jabuke ima 57 kalorija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija