• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.11.2023

10:10

Kombinacije namirnica koje ne idu zajedno! Izazivaju gasove i nadutost, ali i ozbiljnije probleme

Shuterstock

Zdravlje

Kombinacije namirnica koje ne idu zajedno! Izazivaju gasove i nadutost, ali i ozbiljnije probleme

Podeli vest

Postoji nekoliko kombinacija namirnica koje bi trebalo izbegavati u potpunosti.

Neke popularne kombinacije hrane nisu tako dobre za naš stomak. Postoje određene kombinacije namirnica koje moramo izbegavati, a stručnjaci imaju dobro objašnjenje za to.

Stručnjaci iz "Prepped Pots by Muscle Food" kažu da se različite namirnice vare u različito vreme pa je najbolje kombinovati one koje se vare u sličnom vremenu kako bi se izbegao neprijatan osećaj i preopterećenje sistema za varenje.

Foto: Shutterstock

 

 

Namirnice takođe imaju različite nivoe pH (nivoe kiselosti).

One s nižim vrednostima smatraju se kiselima, poput žitarica, jaja, mesa i gaziranih pića.One s višim pH nivoima su alkalne, a uključuju voće i povrće.

Kada se hrana sa različitim pH vrednostima vari zajedno, telo ne može pravilno da vari nijednu od njih, što može dovesti do nadutosti i gasova kod ljudi sa posebno osetljivim želucem.

Ešli Toš, stručnjak za zdravlje u ishranu, kaže:

Kada kombinujete hranu, želite da posmatrate dve ključne karakteristike - koliko im je vremena potrebno za varenje i njihov pH nivo. Opšte pravilo je da se držite hrane sa sličnim vremenom varenja i sličnim pH nivoima kako biste želucu dali najbolju priliku za efikasno varenje obroka. Ne samo da kombinovanje pogrešne hrane dovodi do neprijatne nadutosti, nego i sprečava vaše telo da izvuče maksimum iz obroka.

Ovo su kombinacije hrane koju treba izbegavati:

Voće i žitarice

Za one sa osetljivim želucem, kombinacija voća i žitarica može biti loša ideja zbog razlike u vremenu varenja. Želudac lako vari voće, dok žitaricama obično treba više vremena. Konzumiranje ove hrane zajedno može uzrokovati neprijatnost.

Foto: Shuterstock

 

Kafa i hrana bogata gvožđem

Ako ujutro popijete šolju kafe uz jaja, ometate rastvaranje gvožđa u telu. Kafa i čaj sadrže svojstva koja sprečevaju apsorbovanje gvožđa u telu, što znači da nećete dobiti sve dobrobiti od svog obroka.

Preskočite čaj i kafu i pričekajte barem sat vremena pre nego što ih popijete nakon obroka bogatog gvožđem

Foto: Shutterstock

 

Jaja i meso

Spajanje jaja s mesom poput kobasice i slanine može biti teško za sistem za varenje.

 Jaja i meso sadrže proteine visokog nivoa, što može preopteretiti telo proteinima i stvoriti neprijatan osećaj.

Foto: Shuterstock

 

 

Jogurt i voće

Iako zvuči kao zdrava kombinacija, jogurt se smatra alkalnim, dok su borovnice i jagode kisele.

Možete uživati ​​u čaši jogurta s voćem kao ukusnom doručku, ali pokušajte da se odlučite za alkalno voće poput malina i banana.

Foto: Shuterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija