• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.01.2024

13:40

Voda uz neki od ovih dodataka čuda čini za varenje! Olakšajte sebi

Shuterstock

Zdravlje

Voda uz neki od ovih dodataka čuda čini za varenje! Olakšajte sebi

Podeli vest

Ako vodu pijete uz neki od ovih dodataka, vaša creva će vam biti zahvalna.

Čaša obične vode je najbolji prijatelj vašeg tela, a može biti još korisnija ako dodate začine sa lekovitim svojstvima.

Dobićete veoma zdrav napitak za poboljšanje varenja i čišćenje organizma.

Ovo blagotvorno piće možete napraviti i u flaši za vodu i poneti ga sa sobom na posao i piti tokom dana. Biće ukusno i ako dodate dva začina istovremeno – sok od limuna i cimet, karanfilić i listove nane, sok od limete i sveže krastavce. Možete i sami da isprobate druge kombinacije.

1. Sveže ceđeni sok od limuna ili sok od grejpfruta

Limun i grejpfrut su odlični izvori vitamina C, veoma važnog antioksidansa koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u telu.

Takođe su dobri pročišćivači tela i stimulišu varenje.

Iscedite pola limuna ili limete u bocu vode.

Foto: Shuterstock

 

 

2. Listovi sveže nane


Biljku nane možete sami da uzgajate u bašti, na balkonu, a ona će rasti i ako je držite unutra, samo je stavite pored prozora da dobije dovoljno svetlosti.

Ova biljka aktivira pljuvačne žlezde i digestivne enzime koji pomažu telu da apsorbuje hranljive materije iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava, pomaže kod stomačnih tegoba.

Foto: Shuterstock

 

 

3. Karanfilić

Osim što pomaže kod problema sa digestivnim sistemom, uspešno se bori protiv parazita koji se mogu naći u ljudskom telu.
Stavite tri do pet celih karanfilića u vodu i ostavite da odstoje neko vreme da voda dobije aromu. Nakon što popijete vodu, možete jesti karanfilić.

Foto: Shuterstock

 

 

4. Koren đumbira


Đumbir se vekovima koristio kao lek za loše varenje, grčeve, mučninu i gasove. Pored toga, poboljšava cirkulaciju i ima antiinflamatorno i antivirusno dejstvo.

Isecite đumbir na kockice veličine palca i dodajte u vodu. Kao i kod mente, nakon što popijete vodu, možete jesti đumbir, ali pažljivo jer je i on veoma aromatičan.

Foto: Shuterstock

 

 

5. Kriške svežeg krastavca

Krastavci daju vodi lep svež ukus, a pošto plutaju možete ih jesti dok pijete vodu.

Oni pomažu u uklanjanju toksina iz digestivnog sistema i snabdevaju telo vodom. Ne samo da sadrže antioksidante i vlakna, već takođe podstiču proizvodnju insulina u pankreasu.

Foto: Shuterstock

 

 

6. Cimet

Odličan je lek protiv gljivica i virusa i pomaže kod lošeg varenja. Poboljšava cirkulaciju, razlaže masti tokom varenja i reguliše glukozu u krvi usporavajući vreme potrebno da hrana pređe iz želuca u tanko crevo.

Stavite parče štapića cimeta u vodu i ostavite da odstoji neko vreme da se voda začini.

Foto: Shuterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija