• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.02.2024

12:10

Žive najduže na svetu i svaki dan ručaju isto jelo! Porodica koja drži rekord za dugovečnost zahvalna je samo jednoj namirnici

Shutterstock

Zdravlje

Žive najduže na svetu i svaki dan ručaju isto jelo! Porodica koja drži rekord za dugovečnost zahvalna je samo jednoj namirnici

Podeli vest

Svi koji žele dug i zdrav život vole da zavire u svakodnevicu onih koji su već ostvarili te želje. Zato stanovnici "plavih zona" izazivaju veliku radoznalost.

To su oni krajevi sveta u kojima se živi duže, a pritom ostaju i duže zdravi. Jedna od "plavih zona"je na ostrvu Sardinija, gde živi porodica Melis. Nekad su držali čak i Ginisov rekord.

Devet članova porodice zajedno ima 861 godinu što čini prosek od 96 godina. Najstariji ima 109. Novinar Den Bjutner, koji je istraživao ovu pojavu, kaže da oni svakog dana ručaju isto jelo. Uz hleb od beskvasnog testa, jedu minestrone supu od tri vrste pasulja. Uz ručak, pijuckaju i malo crnog vina - nikad više od jedan "deci".

Foto: Shutterstock

 

Bjutner kaže da je u svakoj "plavoj zoni" stanovnici redovno jedu jela od pasulja. Istraživanja pokazuju da visok nivo topivih vlakana u ovoj namirnici pomaže snižavanju holesterola i stabilizaciji nivoa šećera. U pasulju i drugim mahunarkama ima i vitamina, proteina, magnezijuma, folne kiseline i cinka.

Za pripremu minestrone supe, na Sardiniji koriste crni luk, šargarepu, paradajz, beli i crveni pasulj, a od začina su obavezni lovorov list, beli luk, crveni ili crni biber i so. Od masnoće, koristi se samo maslinovo ulje. Pročitajte i kojih 10 jela koja morate umeti da skuvate ako ste napunili 20 godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija