• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.03.2024

10:10

Ova beba je medicinsko čudo! Rođena je sa dugačkim jezikom - prizor koji tera suze na oči (FOTO)

pexels.com

Zdravlje

Ova beba je medicinsko čudo! Rođena je sa dugačkim jezikom - prizor koji tera suze na oči (FOTO)

Podeli vest

Dečak je rođen sa ogromnim jezikom koji je šest puta veći od normalnog.

Beba je rođena sa ogromnim jezikom koji mu je visio ispod brade.

Masivni jezik malog Leva  je 15 cm  duži nego obično, a prvi put je primećen na skeniranju kada je njegova mama Olena bila trudna 32 nedelje.

Iako su njegovi roditelji u početku mislili da je njegov čudno veliki jezik sladak, zabrinuli su se kada su saznali da bi to moglo biti uzrokovano potencijalno smrtonosnim retkim genetskim stanjem.

Foto: Shutterstock

 

 

Jezik šest puta veći

Njihova zabrinutost je porasla kada je postalo jasno da će se njihov dečak mučiti da se normalno hrani i jede.

Jezik mu je bio šest puta veći nego što je trebalo da bude za novorođenče.

Fotografije malog Leva možete pogledati OVDE.

Roditelji iz Odese, u Ukrajini, koji nisu u potpunosti navedeni u izveštajima lokalnih medija, potražili su lekarsku pomoć.
Ali rečeno im je da je operacija za ispravljanje Levovog stanja teška za izvođenje.

Mama Olena je objasnila: 

- Naš sin je rođen sa velikim jezikom, pet, šest puta većim od jezika običnog deteta. Genetičar je potvrdio da beba ima retki Bekvit-Videmanov sindrom.

Rizik od pojave raka

Beckvith-Viedemann sindrom je poremećaj prekomernog rasta koji često dolazi sa povećanim rizikom od raka. Javlja se kod otprilike jednog od svakih 15.000 porođaja i obično je uzrokovana hromozomskim abnormalnostima, prema Bolnici za decu "Great Ormond Street". 

Jedan od njegovih obeležja je abnormalno veliki jezik, nazvan makroglozija, koji može da izazove poteškoće sa hranjenjem, govorom, razvojem zuba i vilica i pojačano slinjenje.

Govorna i jezička terapija od malih nogu može biti od pomoći, iako nekim mališanima može biti potrebna operacija smanjenja jezika.

Levova mama Olena je rekla:

- Lekari u Odesi su nam savetovali da tražimo pomoć u inostranstvu jer u Ukrajini nema hirurga koji bi imali iskustva da pomažu takvoj deci.

Porodica je bila u poseti prijateljima u Lavovu, u zapadnoj Ukrajini, kada su saznali da su lekari iz Sjedinjenih Država u gradu.

 - Razmišljali smo da odemo tamo, a onda se ispostavilo da nam dolaze lekari iz SAD, pa smo se brzo prijavili za termin u Centru - rekla je Olena.

Lekari "Centra za dečju medicinu" u Lavovu izveli su operaciju redukcije jezika zajedno sa kolegama iz SAD, kada je dete imalo nešto više od godinu dana.

Foto: Shutterstock

 

 

U saopštenju bolnice do kojeg je došao Nevsflash Media pisalo je:

"Levčikov iz Odese sada ima godinu i tri meseca. Kada je porodica čula od doktora ultrazvuka da njihova beba pokazuje jezik u 32. nedelji trudnoće, bili su emotivni.Ali, zatim su roditelji saznali da postoji sumnja na genetski sindrom koji utiče na razvoj njihove bebe. Levov jezik je visio iz njegovih usta od dana kada se rodio, pa mu je bilo teško čak i da jede kao normalnoj bebi. Mogao je da jede samo iz flaše, a kasnije nije mogao da jede čvrstu hranu jer mu je ispadala iz usta."

Bolnica je dodala:

„Nakon konsultacija sa američkim kolegama, vilično-facijalni hirurzi Centra odlučili su da izvrše tešku operaciju za Levčikova."

Rukovodilac "Međuregionalnog centra za lečenje dece sa rascepom usana i nepca" Roman Ogonovski je rekao:

 - Imamo iskustvo uklanjanja dela jezika, ranije smo radili slične operacije, ali na odraslima.Odgovorno smo pristupili lečenju ovog pacijenta, a tim su podržale naše američke kolege.

Lekari su rekli da je posle operacije prvi put u životu mali Lev uspeo da drži jezik u ustima.

Presrećna majka Olena je rekla:

- Levčikov život se mnogo promenio nakon operacije. Moj sin uči da pije, jede i komunicira, kao i sva deca, jer je ranije morao da se prilagođava uslovima izazvanim velikim jezikom. Mora ponovo da nauči sve ove veštine.

U bolnici su rekli da će Levu biti potrebno dalje lečenje i rehabilitacija, prenosi the Sun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija