• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.02.2024

13:10

Šok u porodilištu! Roditelji nisu mogli da dođu sebi kad su ugledali svoju bebu - Ovo je zastrašujuće (VIDEO)

Printscreen You Tube KFVS12/Hearthland news,weather and sports

Dom i porodica

Šok u porodilištu! Roditelji nisu mogli da dođu sebi kad su ugledali svoju bebu - Ovo je zastrašujuće (VIDEO)

Podeli vest

Bračni par Ajs iz Misurija u SAD suočio se sa teškom dijagnozom svoje bebe - rođena je bez očiju, a radi se o retkom genetskom poremećaju.

Beba je rođena sa retkim genetskim stanjem koje pogađa samo 30 ljudi širom sveta.

Njena mama Tejlor Ajs, iz Misurija u SAD, rekla je da je znala da nešto nije u redu na dan kada je rođena.

Tejlor je ispričala da je primetila da beba ne otvara oči, pa je pitala medicinsku sestru o čemu se radi. Ona joj je odgovorila da bebe ne otvaraju oči odmah, pošto je u materici mrak.

Tejlor je primetila da beba nikad ne otvara oči, pa je insistirala na lekarskom pregledu. 

- Pedijatar je pregledao bebu, zastao sa pregledom, pogledao nas i rekao: 'Vaša ćerka nema oči' - rekla je Tejlor.

 - Samo sam ga pogledala i pitala - hoćete da kažete da su oči male?

On je rekao - Ne, one ne postoje. 

 - Samo sam briznula u plač jer jednostavno nisam mogla u potpunosti da shvatim šta je to značilo u to vreme - ispričala je Tejlor.

Foto:  

 

Tejlor se, inače, porodila carskim rezom i istog dana je vozila 150 milja sa svojim mužem Robertom i novorođenčetom Renlijem do dečje bolnice Sent Luis.

Tamo je porodica provela devet dana, čekajući odgovore.

Jedna dijagnoza vodila do druge

Robert, devojčicin otac, je rekao:

- Za mene je to bilo zbunjujuće jer je jedna dijagnoza vodila do druge dijagnoze, koja je zapravo bila unutar te dijagnoze.

 - Toliko toga smo morali da prihvatimo u jednom trenutku. Tako da smo svaki put dobijali novu dijagnozu i samo smo istraživali - dodao je on.

Doktori su na kraju utvrdili da je beba Renli rođena sa anoftalmijom, genetskim stanjem koje uzrokuje da se bebe rađaju bez očnog tkiva ili optičkih nerava.

Renli je takođe rođena bez kortizola, a kombinacija svih ovih faktora je značila da su joj oči bile zatvorene.

Foto: Printscreen You Tube KFVS12/Hearthland news,weather and sports

 

Dr Nejt Džensen, genetičar u dečjoj bolnici, rekao je porodici da je njeno stanje retko - sa manje od 30 poznatih slučajeva širom sveta.

Lekar je dodao:

- Poremećaj PRR-12 može da se manifestuje na razne načine. Neki pacijenti sa istom promenom gena imaju jedno oko zahvaćeno i ono može biti potpuno odsutno kao u Vrenlijevom slučaju, ili može biti samo manje. U ovom slučaju su zahvaćena oba oka.

Iako su istraživanja o ovom stanju ograničena, doktor Jensen je upozorio da bi to moglo uticati na bebin intelektualni i fizički razvoj.

Redak poremećaj koji se prenosi na potomke

Takođe je rekao da postoji 50 odsto šanse da se ovaj retki poremećaj prenese na potomke. 

Ipak, iako je trenutno nejasno šta uzrokuje genetsku abnormalnost, stručnjaci tvrde da Robert ili Tejlor ništa nisu mogli da urade da spreče njeno pojavljivanje.

Dr Jensen je istakao: - Ništa nije moglo da se uradi da se ovo spreči.

Trenutno ne postoji poznati tretman koji može da vrati oči, pa su lekari fokusirani na to da deci daju protetske oči,  kako bi pomogli rast kostiju i mekog tkiva oko njihovih očnih duplji.

Očekuje se da će u narednih nekoliko dana beba biti podvrgnuta operaciji ugradnje protetskih očiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija